A GHK a HÖK ASZ 18. § alapján Kari Hallgatói Szavazást hirdet a tanulmányi ösztöndíj osztási rendszer felülvizsgálatával kapcsolatban. A következő sorokban igyekszünk bemutatni a Szavazás során választható tanulmányi ösztöndíj osztási módszereket.
Az ösztöndíj osztási rendszerekben közös, hogy minden esetben törekedünk a következők betartására:

 • A tanulmányi ösztöndíjra jogosult hallgatók részesedési aránya, minden ösztöndíj osztási módszer esetében, szakonként megegyező legyen;
 • A felsőbbéves BSc, MSc, és MSc gólya hallgatók részesüljenek tanulmányi ösztöndíjban.

A felülvizsgálat célja

Célunk, hogy olyan tanulmányi ösztöndíj osztási rendszert alakíthassunk ki, ahol a részesedési arány változtatása nélkül tudjuk emelni a maximális tanulmányi ösztöndíjat.
A tanulmányi ösztöndíj keret esetében fontos kiemelni, hogy ez egy előre, a Nemzeti Felsőoktatási törvény által, az aktuális hallgatói létszám alapján meghatározott keret. Az alábbi javaslatokkal a rendelkezésre álló keret szétosztására kínálunk alternatív lehetőségeket, a keret egyik esetében sem több vagy kevesebb.

A maximális összeget meghatározó tényezők

 • Rendelkezésre álló keret
  Ezen saját hatáskörben módosítani nem tudunk, Nftv-ben szabályozott módon, a Magyar Államtól kapjuk meg ezt a fix, hallgatói létszámhoz kötött keretet.
 • Részesedési arány
  Értelemszerűen, ha kevesebb hallgató kapna tanulmányi ösztöndíjat, magasabb összegeket oszthatnánk ki. Azonban az alább vázolt osztásoknál a részesedési arányon a 2023/24/2-es félévhez képest nem módosítottunk.
 • Összegek eloszlása
  Ez azt jelenti, hogy adott tanulmányi ösztöndíj összegeket hány ember kap meg. Jelenleg maximális tanulmányi ösztöndíjban az ösztöndíjra jogosult hallgatók nagyságrendileg ~40%-a kap. (A grafikonokon ez jól látható). Ha ki egyenletesebbé tudjuk tenni ezt az eloszlást, azzal a maximális tanulmányi ösztöndíj is növekedni tud.

Fogalmak

Az ösztöndíj osztási lehetőségek jobb megértéséhez a következő fogalmakat szeretnénk tisztázni:

 • HHCS: homogén hallgatói csoport. A tanulmányi ösztöndíj osztása során ilyen csoportokra osztjuk fel a hallgatókat. Tehát mindenki csak a vele egy csoportban (HHCS) lévő társaival “versenyzik”. (TJSZ 23. §)
 • KKI: korrigált kreditindex (TJSZ 3. §)

Tanulmányi ösztöndíj osztási opciók

Szakonként, kreditenként, azonos maximális ösztöndíj
Főbb jellemzők

 1. HHCS kialakítása
  1. Bsc: szakok és felvett kreditek alapján. Tehát mindenki az azonos szakra járó, és azonos kreditszámmal rendelkező hallgatóval versenyez. Pl.: Energetika Bsc, 33 kredit egy HHCS
  2. Msc: csak felvett kreditek alapján
  3. Msc gólya: külön hhcs
 2. Osztási görbe: egyenes, ez azt jelenti, hogy a minimum és a maximum KKI között minden lépés, ugyanakkora ösztöndíj növekedéssel jár. Tehát ha 4,5-re 20 000 Ft jár, és 4,6-ra 21 000 Ft, akkor 4,7-re 22 000 Ft fog járni.
 3. Minimális ösztöndíj: 8500 Ft
 4. Elérhető maximális ösztöndíj: kb. 42 000 Ft (ez minden félévben a tanulmányi eredménytől és a rendelkezésre álló kerettől függően változhat)
  1. Maximális ösztöndíjat 5,00 tanulmányi átlagra kaphatsz

Szakonként, kreditenként, változó maximális ösztöndíj
Főbb jellemzők

 1. HHCS kialakítása
  1. Bsc: szakok és felvett kreditek alapján. Tehát mindenki az azonos szakra járó, és azonos kreditszámmal rendelkező hallgatóval versenyez. Pl.: Energetika Bsc, 33 kredit egy HHCS
  2. Msc: csak felvett kreditek alapján
  3. Msc gólya: külön hhcs
 2. Osztási görbe: egyenes, ez azt jelenti, hogy a minimum és a maximum KKI között minden lépés, ugyanakkora ösztöndíj növekedéssel jár. Tehát ha 4,5-re 20 000 Ft jár, és 4,6-ra 21 000 Ft, akkor 4,7-re 22 000 Ft fog járni.
 3. Minimális ösztöndíj: 8500 Ft
 4. Elérhető maximális ösztöndíj: kb. 32 000 Ft - 48 000 Ft (ez minden félévben a tanulmányi eredménytől és a rendelkezésre álló kerettől függően változhat)
  1. A maximális ösztöndíj összege HHCS-ként, a felvett kreditek alapján változik, előnyben részesítve a mintatanterv szerinti előrehaladást (30 +/- 3 kredit/félév)
  2. Maximális ösztöndíjat 5,00 tanulmányi átlagra kaphats

Szakonként, eloszlásfüggvény alapján
Főbb jellemzők

 1. HHCS kialakítása
  1. Bsc: szakok alapján
  2. Msc: szakok alapján
  3. Msc gólya: külön HHCS
 2. Osztási görbe: eloszlás függvény, a meredeksége változó, a KKI értékek közötti lépések nem mindig jelentenek ugyanakkora lépéseket az ösztöndíj összegekben. Tehát lehet olyan, hogy ha 4,5-re 20 000 Ft jár, 4,6-ra 21 000 Ft, de 4,7-re 25 000 Ft fog járni.
 3. Minimális ösztöndíj: 8500 Ft
 4. Elérhető maximális ösztöndíj: kb. 39 000 Ft (ez minden félévben a tanulmányi eredménytől és a rendelkezésre álló kerettől függően változhat)
  1. Maximális ösztöndíjat akkor kaphatsz, ha benne vagy a legjobban teljesítő hallgatók között. Ez félévről félévre tanulmányi eredmény alapján változhat.

Szakonként, lineáris függvény alapján
Főbb jellemzők

 1. HHCS kialakítása
  1. Bsc: szakok alapján
  2. Msc: szakok alapján
  3. Msc gólya: külön HHCS
 2. Osztási görbe: egyenes, ez azt jelenti, hogy a minimum és a maximum KKI között minden lépés, ugyanakkora ösztöndíj növekedéssel jár. Tehát ha 4,5-re 20 000 Ft jár, és 4,6-ra 21 000 Ft, akkor 4,7-re 22 000 Ft fog járni.
 3. Minimális ösztöndíj: 8500 Ft
 4. Elérhető maximális ösztöndíj: kb. 32 000 Ft (ez minden félévben a tanulmányi eredménytől és a rendelkezésre álló kerettől függően változhat)
  1. Maximális ösztöndíjat 5,00 KKI-ra és a felett kaphatsz

Grafikonok

KKI - ösztöndíj összege

hallgatók száma - ösztöndíj összege

2023 24 2 tanulmanyi osztondij grafikonok 01

A Gépészkari Hallgatói Képviselet a HÖK ASZ 18.§ (6). pontja alapján Kari Hallgató Szavazást hirdet meg a Tanulmányi ösztöndíj osztási rendszer fejlesztésével kapcsolatban.

Szavazási bizottság

A Kari Hallgatói Szavazás lebonyolítását a Szavazási Bizottság végzi. A szavazással kapcsolatos észrevételekkel, kérdésekkel keresd a Szavazati Bizottságot és elnökét! A Szavazási Bizottság irodája: Egyetemi Hallgatói Képviselet 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. K épület I. 61.

A bizottság tagjai:

Elnök:
Szász Zsolt (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

A GPK dékánja által delegált oktató: 
Dr. Szabó Tibor (Dékáni Hivatal vezetője)

EHK delegált:
Zöllner Lili (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

A GHK által felkért további tagok:
Agócs Norbert
Allacher Anna
Babai András
Beyer-Dóczy András
Bugyi Dániel
Facskó Vince
Fülöp Gergely János
Horváth Mátyás
Kelle Gergő
Kesjár Andor
Láng Dorottya
Lévai Imre
Madarász Tamás
Mihály Csilla
Németh Botond
Nemoda Milán
Nyilas Zoltán
Odus Máté
Papp Bercel
Peti Viola
Sándor Alexandra
Szász Zsolt
Szrogh Nóra
Tóth Dániel Csaba
Tóth Zoltán


Választói névjegyzék

A névjegyzék megtekintésére előzetesen egyeztetett időpontban a Szavazási Bizottság vezetőjénél van lehetőséged. Időpontot egyeztetni a fent megadott e-mail címen van lehetőséged. A hatályos BME HÖK Alapszabály szerint, az Egyetem tanulmányi rendszerének adatai alapján jelenleg gépészkari jogviszonnyal rendelkező hallgatók jogosultak a Szavazáson részt venni. Kérlek, hogy ellenőrizd Te is, benne vagy-e a névjegyzékben, ugyanis a hatályos BME HÖK Alapszabály szerint a Szavazást megelőző második napig lehet kifogást benyújtani a Szavazási Bizottság elnökéhez a névjegyzékbe vétellel kapcsolatban!

Szavazási névjegyzék


Fórum

A Gépészkari Hallgatói Képviselet a Hallgatói Önkormányzat Alapszabály 19. § szerinti Kari Hallgatói Fórumot hív össze, amelyre szeretettel várunk Titeket.

Időpontja: 2024. május 30. (csütörtök) 18:00

Helyszíne: K épület 51. terem (Aud.max.)

A Fórum célja, hogy tájékoztatást adjunk a a Tanulmányi ösztöndíjjal kapcsolatos hallgatói szavazás választási lehetőségeiről, és elősegítsük a tudatos részvételt a Hallgatói Szavazáson. A Fórum során bemutatjuk, hogy milyen tényezők okozzák a jelenlegi osztási rendszer egyenlőtlenségét, a lehetséges fejlesztési opciókat, vázoljuk az egyes opciók előnyeit, hátrányait. A GHK honlapján a következő napokban részletes leírást olvashattok majd a szavazási opciókról.

A fórum napirendje:

 1. Tájékoztatás a Tanulmányi ösztöndíjjal kapcsolatos hallgatói szavazás választási lehetőségeiről
 2. Hallgatói kérdések
 3. Egyebek

 

2024. május 30. (csütörtök) 18:00 AudMax


Szavazási időpontok és helyszínek

Szavazás: május 31. – június 6.

2024.05.31. 9:00-tól 2024.06.06. 21:00-ig elektronikus formában a NEPTUN rendszerben történik

 

Üdvözlettel:

Gépészkari Hallgatói Képviselet

 

A GHK a 2024-ben megrendezett HK ZH tudásfelmérőn az eredmények összesítése alapján 72.63%-os teljesítményt nyújtott és így I. helyezést ért el. 

Az egyéni eredmények:

 • Általános (kezdő): Láng Dorottya (I. helyezés), Tóth Zoltán (II. helyezés)
 • Általános (haladó): Agócs Norbert (I. helyezés), Kelle Gergő (III. helyezés)
 • Vezetői terület: Agócs Norbert (I. helyezés)
 • Oktatási terület (alap): Kesjár Andor (I. helyezés)
 • Oktatási terület (referensi): Kelle Gergő (I. helyezés)
 • Pályázat terület (alap): Babai András (III. helyezés)
 • Pályázati terület (referensi): Szász Zsolt (III. helyezés)
 • Szociális terület (alap): Tóth Zoltán (II. helyezés)
 • Szociális terület (referensi): Láng Dorottya (I. helyezés)
 • Kollégiumi terület (alap): Sándor Alexandra (III. helyezés)
 • Gazdasági terület (alap): Horváth Mátyás (II. helyezés)
 • Gazdasági terület (referens): Odus Máté (I. helyezés)

A jelenlegi mesterképzési szakok mintatanterveit legutóbb 2018-2019-ben vizsgálta felül és dolgozta át a Kar. A Nemzeti felsőoktatásról szóló törvény (Nftv.) szerint a mintatanterveket minden 5. évben felül kell vizsgálni, így a 2023. évben elérkeztünk a mesterképzési szakok következő nagy felülvizsgálatához.

A felülvizsgálat célja, hogy a jelenlegi mintatanterv sikerességét megvizsgálva, a hallgatói, oktatói és munkaadói (ipari szereplők) vélemények alapján egy korszerűbb új mintatanterv kerüljön összeállításra.

Amennyiben véleményeddel szeretnél hozzájárulni az MSc képzések új mintatantervének formálásához, úgy az alábbi linken érheted el a rád vonatkozó kérdőívet.

Kérdőívek

 

A hallgatói vélemények képviselete és szerepe

Sokan úgy gondolják, hogy a hallgatóknak nincs nagy hatásuk, beleszólásuk egy ilyen felülvizsgálatba, azonban a Gépészkari Hallgatói Képviselet tagjai részt vesznek a különféle kari bizottságok és képzési szakbizottságok ülésein is. Ezen Bizottságok keretein belül a hallgatókat érintő kérdésekben, többek között a mintanterv felülvizsgálat kérdéseiben, a hallgatók véleményét és érdekeit képviselik.

A képzés értünk, hallgatókért van, így a Mi észrevételeinknek és meglátásainknak is döntő szerepe van a mintatantervek kialakítása során. Annak érdekében, hogy a mesterképzési szakok következő mintatanterve a lehető legeredményesebb legyen, szükséges megismernünk a véleményeteket!

MSc mintatanterv felülvizsgálat szakspecifikus kérdőívei

A véleményetek felméréséhez a Gépészkari Hallgatói Képviselet elkészített minden szakhoz egy-egy specifikus kérdőívet, amely keretein belül véleményt formálhattok a jelenlegi képzésről, a mintatantervről, a tantárgyakról, a specializációkról, illetve elmondhatjátok a fejlesztési javaslataitokat és ötleteiteket is.

BSc hallgatóknak szóló kérdőív

A teljeskörű felülvizsgálat érdekében fel szeretnénk mérni a jelenleg BSc képzésüket teljesítő, továbbá a BSc képzésüket már elvégzett, de a Kar mesterképzésein tovább nem tanuló hallgatók véleményét is. Számotokra a BSc hallgatók a Gépészmérnöki Kar MSc képzéseiről kérdőívet szükséges kitölteni. A kérdőív kitöltései felhasználásra fognak kerülni az MSc képzések új mintatantervének kialakítása során.

 

A kérdőívek kitöltési időszakának kezdete: 2023.11.17. (péntek) 7:00
A kérdőívek kitöltési időszakának vége: 2023.12.18. (hétfő) 23:59

A kérdőív kitöltése több időt is igénybe vehet, így lehetőségetek van a kérdőívet elmenteni és később a megadott felhasználói adatokkal ugyanonnan folytatni.

A kérdőív kitöltéséért közéleti pont jár.

Ha a mintatanterv felülvizsgálattal, a kérdőívvel vagy annak kitöltésével kapcsolatban kérdésed volna fordulj hozzánk bátran a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen keresztül.

További cikkeink...