Kollégium

Kármán Tódor Kollégium
A Kármán Tódor Kollégium 988 férőhelyes kollégium. A férőhelyek jelentős többsége (~820 férőhely) a GPK-hoz tartozik. A kollégium 2007-ben teljes körű felújításon esett át, és az épület jelenlegi állapota is ezt a felújított állapotot tükrözi. A kollégiumot külsős cég üzemelteti (Uni Fm Kft), ami biztosít 24 órás porta szolgálatot, legalább 1 fős, 24 órás biztonsági őr általi őrzést, két hetente ágynemű cserét és WC papír kiosztást. A kollégiumban 2 fős, modern bútorzatú szobák találhatóak. Minden szobában található külön hűtőszekrény és fali szárító fregoli is. Emellett minden szinten megtalálható egy jól felszerelt konyha (1 mikró, 2 elektromos tűzhely, 2 vízforraló). Továbbá minden szinten van közös használatú vizesblokk is, amelyekben ingyenesen használható mosógépek, és szárítógépek is megtalálhatóak. Az épület minden helyiségében füst és tűzérzékelő található, ezért fokozottan tilos az épületben minden nemű tűz gyújtása! Dohányzásra a mellék lépcsőházak erkélyeit lehet használni. Emellett a Kármán Tódor Kollégium épülete akadálymentesen is megközelíthető, illetve 3 lift is üzemel.
A kollégium rendelkezik több, közös használatú tanuló és társalgó szobákkal, kondi- és kardio teremmel, rádió stúdióval, könyvtárral, foglalható közösségi termekkel illetve hétköznap napközben nyitva tartó büfével (ahol meleg konyha is működik).
A kollégiumban a lakók részére, szélessávú internet kapcsolat is rendelkezésre áll.
A kollégiumban érvényes házirendről, és a bentlakás költségéről az alábbi linken találhatóak információk: http://ki.bme.hu/

Vásárhelyi Pál Kollégium
A Vásárhelyi Pál Kollégium 747 férőhelyes kollégium. A kollégiumban főként az Építőmérnöki kar hallgatói laknak, azonban a férőhelyek egy jelentős része (~150 férőhely) a GPK-hoz tartozik. A kollégium 2 épületrészből áll, „A” és „B” épület. Ezeket egy tágas aula köti össze, melynek két oldalán közelíthetőek meg a lakószintek, illetve ahol egy nagy befogadóképességű közösségi terem is található. Ez a közösségi terem rendszeresen ad helyet különböző szakmai előadásoknak, és kikapcsolódásra, szórakozásra alkalmas programoknak.
A Vásárhelyi Pál Kollégiumban 4 fős szobák találhatóak. A szobák tágasnak mondhatók, melyekben található 4 különálló ágy, 4 íróasztal és a hozzájuk tartozó székek. Minden szobához tartozik egy kis előtér, amiben 4 beépített szekrény található. Emellett minden szoba saját fürdőszobával (zuhanyzó + mosdókagyló) rendelkezik. A WC-k minden szinten közös használatúak, melyeket a kollégium üzemeltetése (BME Kollégiumok Igazgatóság) minden hétköznap naponta egyszer takaríttat. A WC-k a 2010-es évek elején teljes felújításon estek át. Emellett az „A” épület utcafronti részén található szobái 2016 nyarán szintén felújításon estek át (új nyílászárók; tisztasági festés; teljesen új, úgynevezett „kapszulás” fürdőszobák kerültek kialakításra). A felújítási terv szerint a következő 2 évben a teljes „B” épület és az „A” épület eddig kimaradt szobái is ugyan ilyen felújításon fognak átesni. Mindkét épületben 2-2 lift is üzemel.
A szobákhoz tartozik egy hűtőszekrény is, illetve vezetékes szélessávú internet elérésre is van lehetőség. Emellett minden szinten van szemétledobó akna nyílás, és egy konyha (főzőlapokkal és sütővel felszerelve). Több szinten is van zárható mosókonyha, melyekben mosógép és szárítógép található. Ezeket az eszközöket minden kollégista ingyenesen veheti igénybe. A kollégiumban található kondi terem, és több szinten is tanulószoba. A Vásárhelyi Pál Kollégiumban működik kollégiumi rádió, és több szakmai öntevékenykör is. Hétköznapokon, napközben a földszinten büfé is üzemel, amelyben meleg étel is kapható.
A Vásárhelyi Pál Kollégium a kampusz közvetlen szomszédságában található, így az egyetem bármely épülete maximum 5-10 perc sétával elérhető.
Az épület minden helyiségében füst és tűzérzékelő található, ezért fokozottan tilos az épületben minden nemű tűz gyújtása! Dohányozni a két épület közötti központi aulai rész tetején kialakított nyitott teraszon lehet, melyet az „A” épület első emelete felől lehet megközelíteni.
A kollégiumban érvényes házirendről, és a bentlakás költségéről az alábbi linken találhatóak információk: http://ki.bme.hu/
Amint beköltöztél érdemes kérned a felvételed a VPK Lakók facebook csoportba, hiszen itt is kaphatsz fontos információkat, vagy kérhetsz kölcsön hajcsavarót! A csoport tagjai között van a kollégium több munkatársa is (pl.: gondnok, büfés) így ők is szinte azonnal tudnak tájékoztatni, ha például áramszünet lesz vagy, hogy mi lesz a jövő heti menü a koli menzán.

Kollégiumi öntevékeny csoportok (Körök)
Többen már bizonyára a Gólyatáborban találkoztatok az úgynevezett körökkel. Ők azok a kollégiumi élet valamely területén értetek, és remélhetőleg később veletek dolgoznak. Figyeljétek a plakátjaikat a liftajtók mellett, lifthívó gombok alatt, nehogy lemaradjatok egy-egy akcióról, nyílt napról, jelölt/próbás felvételről. Ha kérdésetek van, keressétek meg a kör vezetőjét, vagy akár bármelyik körtagot! Örömmel fognak válaszolni nektek.

               kontur logo