Felvételi eljárás menete, pontszámítás felsőbbéveseknek
A Gépészmérnöki karon egy több lépcsős kollégiumi felvételi eljárás során részesülhetsz kollégiumi férőhelyben. Ennek a lényege, hogy több szempontrendszer szerint is megvizsgálásra kerül a pályázatod, ezáltal lehetőséget biztosítva, hogy többféleképpen is részesülhess férőhelyben.
Az első lépcső minden esetben a tanulmányi eredmény vizsgálata. Ez a legutolsó 2 hazai aktív félév átlagát jelenti. Amennyiben az adott képzésén a második aktív félévedet kezded, abban az esetben értelem szerűen csak az első félévének az eredménye fog számítani. Ha a mester képzésedet kezded, vagy annak a második aktív félévét, akkor sem számít bele a BSc-s utolsó félévének az eredménye, hiszen azt egy másik képzésen teljesítetted. Továbbá szintén nem számítanak a külföldön töltött félévek.
A tanulmányi pont számításakor a Korrigált Kreditindex (KKI) értéke van figyelembe véve, mégpedig úgy, hogy a 2 félév átlaga fel van szorozva 20-al, és a skála 100 pontban van maximalizálva. Tanulmányi alapon kerül kiosztásra a férőhelyek 80%-a.
A második lépcső a szociális helyzet vizsgálata. Ennek három fontos feltétele van:

  1. A KEFIR-ben kitöltött jelentkezési űrlapon nyilatkozol arról, hogy szeretnéd a szociális pontjaidat is felhasználni
  2. A szoc.sc.bme.hu oldalon érvényes és hiánytalan szociális pályázat benyújtása, az ott kijelölt határidőig
  3. A szociális pontod eléri az előző félévben meghatározott rendszeres szociális támogatás minimum határát

A harmadik lépcső a közösségi bekerülés. Közösségi pontban a Gépészmérnöki karon működő öntevékeny körök tagjai, valamint a szakmai körök tagjai részesülhetnek. Ennek a figyelembevételéről is külön nyilatkozni kell a jelentkezési űrlap leadásakor.
A negyedeik és egyben az utolsó lépcső, a fenti három keveréke, a Szociális-Tanulmányi-Közösségi (SZTK) kategória. Ebben a kategóriában a fenti lépcsők során megszerzett pontok vannak összegezve (rendre 25-50-25 %-os súlyokkal), majd 3-al elosztva, hogy szintén maximum 100 pontot lehessen elérni. Ez az SZTK pontszám mindenkinek kiszámításra kerül. Amennyiben nem rendelkezel például szociális ponttal, úgy a képletben az a tag nullázódik.

Kollégiumi épületbe sorolás
A Gépészmérnöki Karon a Kármán Tódor Kollégiumban, és a Vásárhelyi Pál Kollégiumban nyerhetsz elhelyezést. Az épületbe soroláskor minden esetben a tanulmányi pontszám a döntő, mindegy, hogy tanulmányi, szociális, közösségi vagy SZTK alapon kaptál elhelyezést. A jelentkezéskor meg kell adni egy preferenciát, hogy melyik legyen a két kollégium közül az elsődleges. Ahhoz, hogy a választott épületbe kerülj felvételre, el kell érni egy tanulmányi ponthatárt. Fontos megjegyezni, hogy akkor is kerülhetsz a VPK-ba, ha azt nem jelölted meg a jelentkezéskor! Az épületek között átjárás nem lehetséges azok számára, akik nem érték el az elsődleges kollégiumba kerülés határát.

Várólista
A várólista az SZTK pontszámok alapján kerül meghatározásra.

Kollégiumi felvételi tájékoztató BSc elsősöknek
Ha BSc első félévedet kezdő hallgató vagy, szociális alapon vagy felvételi pont alapján kaphatsz kollégiumi elhelyezést. A KEFIR rendszerben kell férőhelyre jelentkezni, ahol meg kell adni a felvételi pontot, illetve ott lehet kérni a szociális pontok figyelembe vételét is. A szociális pontok meghatározásához egy külön pályázatot szükséges leadni a szoc.sc.bme.hu oldalon.

KEFIR rendszer
A kollégiumi férőhelypályázás során a legfontosabb dolog, hogy elhelyezében csak az részesülhet, aki a megadott határidőig a KEFIR rendszerben érvényes, véglegesített kollégiumi jelentkezést ad le. Határidőn túli jelentkezést elfogadni nem áll módunkban. Fontos, hogy a KEFIR rendszer küld visszaigazoló emailt a jelentkezés véglegesítéséről, minden esetben! Így amennyiben nem kaptál véglegesítés után ilyen levelet, érdemes még egyszer leellenőrizni a véglegesítést, ugyanis valamiért az mégsem történt meg. A KEFIR rendszerbe a címtáras azonosítóval lehet belépni.

Elindult a felsőbbéves kollégiumi jelentkezés a 2024/25 őszi félévére vonatkozóan, amelyre KEFIR-en az űrlapoknál tudtok jelentkezni. A form első oldalon olvashatjátok el a részletes információkat a jelentkezéssel kapcsolatban. 

Jelentkezési határidő: 2024. július 28. 23:59

A Kollégiumi Felvételi Pályázatot és a Kollégiumi Felvételi Szabályzatot az alábbi linkekre kattintva érhetitek el:

Pályázat

Szabályzat

Kérdés esetén keressetek minket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Elérhető a 2023/24 tanév tavaszi félévére vonatkozó előzetes kollégiumi férőhely pályázat eredménye.

GPK – Bsc/Msc elsőféléves kollégiumi férőhely pályázat előzetes eredménye 2023/24/2

GPK – Felsőbbéves kollégiumi férőhelypályázat előzetes eredménye 2023/24/2

Az előzetes eredmény ellen felszólalni a megfelelő KEFIR űrlap leadásával lehetséges 2024. február 4. (vasárnap) 20:00-ig.

KTK szobafoglalás: Akik az előzetes eredményben a KTK-ba nyertek férőhelyet a szobafoglaló rendszerben tudnak szobát foglalni február 3-án (szombat) 12:00 és 21:00 között. Előzetesen mindenképpen érdemes ellenőrzni, hogy be tudsz-e jelentkezni a rendszerbe. A szakkollégiumi tagoknak hirdetett 8. emeleti szobafoglalásra az erre igényt tartóknak február 3-án 10:00 és 11:00 között lesz. További információk elérhetőek a szobafoglaló rendszeren.

A végleges eredmény február 5. (hétfő) 18:00-kor lesz elérhető.

A költözéssel kapcsolatos információk megtalálhatóak a KEFIR-ben. Kérdés esetén forduljatok hozzánk bizalommal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Jelenleg is folyik a kollégiumi félvételi a 2023-as nyári kollégiumra, melyre a KEFIR-ben űrlap formájában tudtok jelentkezni.
A form első oldalán részletes információkat olvashattok a jelentkezésről és több hasznos linket is megtalálhattok a térítési díjjakról.

Ha közvetlenül szeretnétek elérni a kapcsolódó dokumentumokat, akkor ezen a linken minden hasznos információt megtaláltok.

Jelentkezési határidő: 2023. június 23. 23:59

Kérdés esetén keressetek minket az alábbi email címen
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az alábbi linken elérhető a 2022/23 tavaszi félév Kollégiumi Felvételi Pályázat végleges eredménye.

GPK - Felsőbbéves kollégiumi férőhely pályázat végleges eredmény 2022/23/2

GPK – Bsc/Msc elsőféléves kollégiumi férőhely pályázat végleges eredménye 2022/23/2

Az eredménnyel szemben jogorvoslattal élni Neptun kérvény leadásával van lehetőség annak megjelenése után (várhatóan 902-es kérvény), a Kollégiumi Felvételi Pályázat alapján.

Felmerülő kérdés esetén keressetek bennünket bizalommal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Elérhető a 2022/23 tanév tavaszi félévére vonatkozó előzetes kollégiumi férőhely pályázat eredménye.

GPK – Bsc/Msc elsőféléves kollégiumi férőhely pályázat előzetes eredménye 2022/23/2

GPK – Felsőbbéves kollégiumi férőhelypályázat előzetes eredménye 2022/23/2

Az előzetes eredmény ellen felszólalni a megfelelő KEFIR űrlap leadásával lehetséges 2023. február 11. 23:59-ig. Kérdés esetén forduljatok hozzánk bizalommal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.
A végleges eredmény február 13. (hétfő) 14:00-kor lesz elérhető.

A szobafoglalással és költözéssel kapcsolatos információk már megtalálhatóak a KEFIR-ben.

A 2022/23. tanév tavaszi félévtől érvényes Kollégiumi Felvételi Szabályzat és a félévre szóló Felvételi Pályázati felhívás megtekinthető az alábbi linkekre kattintva.

Kollégiumi Felvételi Pályázat 2022/23 tavasz

Kollégiumi Felvételi Szabályzat 2022/23 tavasz

A kollégiumi jelentkezést a KEFIR rendszerben az űrlapok között tudjátok elérni.

A jelentkezéssel kapcsolatos határidők a következők:

  • Jelentkezési időszak: 2023. január 9. 12:00 – 2023. január 30. 23:59
  • Kollégiumhoz érvényes szociális pályázat leadási határideje: 2023. január 11. 23:59
  • Kollégiumhoz érvényes szociális pályázat hiánypótlásának határideje: 2023. január 22. 23:59
  • Előzetes eredmény: 2023. február 9. 18:00
  • Felszólalási határidő: 2023. február 11. 23:59
  • Végleges eredmény: 2023. február 13. 14:00

Bármilyen kérdés esetén keressetek minket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. oldalon.

A pótfelvételi eljárásban felvételt nyert hallgatók számára elindult a kollégiumi jelentkezés a KEFIR felületén. Akik nem nyernek felvétel, azok a pontjuk szerint felkerülnek a várólistára.

A felvételi sorrendet a Neptunból szűrt tanulmányi adatok alapján állapítjuk meg.

A jelentkezés határideje 2022. szeptember. 11. 23:59 (vasárnap)

Minden további információ megtalálható KEFIR-ben.

Bármilyen kérdés esetén forduljatok hozzánk bizalommal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

KEFIR-ben elérhető a 2022/23. tanév őszi félévére vonatkozó felsőbbéves kollégiumi jelentkezés végleges eredménye és a várólista is.

Az eredménnyel szemben jogorvoslattal élni Neptun kérvény leadásával lesz lehetőség (várhatóan 902-es kérvény), a 1/2022. (I. 21.) számú kancellári utasítás alapján. Utólagos jelentkezésre a KEFIR-ben lesz lehetőség.

Szobafoglalással kapcsolatban kövessétek figyelemmel a KEFIR híreket

Bármilyen kérdéssel forduljatok hozzánk bizalommal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Hamarosan véget ér a kollégiumi jelentkezés az őszi időszakra!

A 2022/23. tanév őszi félévtől érvényes Kollégiumi Felvételi Szabályzat és a félévre szóló Felvételi Pályázati felhívás megtekinthető az alábbi linkekre kattintva.

Kollégiumi Felvételi Szabályzat - 2022/23. ősz

Kollégiumi Felvételi Pályázat - 2022/23. ősz

A pályázat kitölthető a KEFIR-ben.

Felsőbbévesek, doktorandusz hallgatók

Elsőfélévesek, Mester elsőfélévesek

Jelentkezési határidő

2022. július 21. 23:59

2022. augusztus 14. 23:59

Előzetes eredmény

2022. július 27. 18:00

2022. augusztus 19. 18:00

Felszólalási határidő

2022. július 30. 23:59

2022. augusztus 21. 23:59

Végleges eredmény

2022. augusztus 2. 18:00

2022. augusztus 23. 18:00

Megindult a kollégiumi jelentkezés az tavaszi időszakra!

A 2021/22. tanév tavaszi félévtől érvényes Kollégiumi Felvételi Szabályzat és a félévre szóló Felvételi Pályázati felhívás megtekinthető az alábbi linkekre kattintva.

Kollégiumi Felvételi Szabályzat - 2021/22. tavasz

Kollégiumi Felvételi Pályázat - 2021/22. tavasz

A pályázat kitölthető a KEFIR-ben.

Jelentkezés kezdete2022. január 19. 12:00
Szociális pályázat leadási határideje 2022. január 20. 23:59
Jelentkezési határidő 2022. január 25. 23:59
Szociális igazolások hiánypótlásának határideje 2022. január 25. 23:59
Előzetes eredmény 2022. január 31. 18:00
Felszólalási határidő 2022. február 02. 23:59
Végleges eredmény 2022. február 03. 18:00

Megindult a kollégiumi jelentkezés az őszi időszakra!

A 2021/22. tanév őszi félévtől érvényes Kollégiumi Felvételi Szabályzat és a félévre szóló Felvételi Pályázati felhívás megtekinthető az alábbi linkekre kattintva.

Kollégiumi Felvételi Szabályzat - 2021/22. ősz

Kollégiumi Felvételi Pályázat - 2021/22. ősz

A pályázat kitölthető a KEFIR-ben.

Felsőbb évesek számára:

Jelentkezési időszak: 2021. július 14 - augusztus 1. 23:59

Elsőévesek számára:

Jelentkezési időszak: 2021. július 30 - augusztus 15. 23:59

 

További cikkeink...

               kontur logo