Üdvözlünk Titeket a BME Gépészmérnöki Karán!

A Gépészkari Hallgatói Képviselet nevében sok szeretettel üdvözlünk Titeket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karán! Megcsináltátok!

A következőkben megtalálhatjátok a legfontosabb tudnivalókat az egyetemi pályafutásotok megkezdéséhez. A legfontosabb információkat az egyetemi élettel, tanulmányokkal és a tanév megkezdésével kapcsolatban már összefoglaltuk számotokra. Éljetek ezzel a lehetőséggel! 

Az egyetemi életetek megkezdése sok új tudnivalóval és intéznivalóval is jár, ezért kérjük az alább felsoroltakat mindenképp tegyétek meg:

 • Olvassátok végig a weblapunk “Gólya” füle alatt található információkat, hiszen itt szinte minden fontos kérdésre megtalálhatjátok a választ. Kísérjétek figyelemmel az oldalt, hiszen az infókat folyamatosan frissítjük!
 • Lájkoljátok, kövessétek be a Gépészkari Hallgatói Képviselet (vagy röviden: GHK) facebook oldalát! A GHK facebook oldalán sok hasznos információt megtalálhattok. A legfontosabb határidőket és hasznos pályázati lehetőséget itt mindig megosztunk. Továbbá itt olvashatják majd a rendszeresen megjelenő Hasznos Tippek sorozatunkat is, amely segíthet számotokra többek között a tanulmányaitokban és a szociális pályázatotok leadásában.
 • Olvassátok gyakran a GHK hivatalos honlapját! A honlapunkon értesülhettek a legtöbb hivatalos információról, mint pl. a kollégiumi férőhelypályázat, a szociális ösztöndíjak, tanulmányi ösztöndíjak, a zárhelyik ütemezéséről stb. Ezekről semmiképpen nem érdemes lemaradni!
 • Jelentkezzetek az évfolyam és a szak hivatalos facebook csoportjaibaEzekben a csoportokban alapvetően csak az évfolyamtársaitok, a tankörvezetőitek és a GHK tagjai vannak benne, így pontos és gyors választ kaphattok a kérdéseitekre. Továbbá itt is megosztunk minden olyan hírt, illetve eseményt, ami Titeket érint. Fontos, hogy a saját nevetekkel jelentkezzetek a csoportba, mivel csak azokat fogunk beengedni a csoportba, akik az adott évfolyam ésvagy szak tagjai. 
 • Figyeljétek a Tankörvezetőtök jelentkezését! Hamarosan megkeresnek Titeket Tankörvezetőitek, akiknek az a feladata, hogy végigkalauzoljanak az első egyetemi éveteken. Ők bármikor rendelkezésetekre állnak, ha valamiben elakadnátok a tennivalóitok között, vagy csak szívesen beszélgetnétek egy tapasztaltabb műegyetemistával.
 • Gyertek Gólyatáborba, amire a jegyeket megéri mihamarabb megvenni, ugyanis hamar elfogynak! Ha érdekel titeket a Gólyatábor, akkor mindenképp csekkoljátok le a rendezvény hivatalos eseményénél található infókat!

Tudjuk, soknak tűnhet ez a sok információ egyszerre, de ez mind nagyon fontos az egyetemi életetek megkezdéséhez!

Egyetemi éveitekre sok sikert és kitartást kívánok!

gólya

A regisztrációs hét folyamán sok ismeretterjesztő, ismerkedős és szórakoztató programmal készülünk, melyek minden tekintetben felkészítenek a műegyetemista életre. Így hát gyertek velünk:

Kollégiumi beköltözésre!
A kollégiumokban elhelyezést kapott elsőéves hallgatóink beköltözését tankörvezetőik, a Gépészkari Hallgatói Képviselet (GHK) és a Kari Rendezvény Bizottság (KRB) tagjai segítik.

Beköltözős Old's-ra!
A Kármán Tódor Kollégium alagsorában található (bárki által ingyenesen látogatható) gépész szórakozóhely ismét kinyitja kapuit az idei tanév első bulijára! Kihagyni bűn, részleteket lásd a Facebook eseménynél!

Galéria: https://foto.ktk.bme.hu/portfolio/2022-08-28-bekoltozos-olds/

A Gólyák beköltözésére és a Beköltözős Old’s-ra regisztrációs hét előtti vasárnap kerül sor. Az azt követő héten is különböző programokkal segítjük a belerázódást az egyetemi létbe, ekkor is tartsatok velünk:

Campus bejárásra!
Tankörvezetőitek segítségével megismerkedhettek a BME épületeivel, a fontosabb helyekkel, fogalmakkal, egyetemi termek megtalálásának trükkjeivel, és így tovább. Mindenképpen javasolt a részvétel!

Beiratkozásra!
A beiratkozás kötelező a képzés elkezdéséhez, de bármilyen probléma esetén keressetek minket bizalommal, igyekszünk segíteni!

Megismerni a budapesti éjszakai életet!
Ezen program keretein belül igyekszünk nektek szervezetten bemutatni, hova érdemes ellátogatni esténként az egyetem környékén. 

Tárgyfelvételre!
A beiratkozás utáni legfontosabb eseménye a félévkezdéshez, ahol megpróbáljuk megismertetni a NEPTUN tanulmányi rendszer működését és a tárgyfelvétel menetét. Ráadásul figyelünk rá, hogy igazán király órarended lehessen, együtt azokkal, akiket már megismertél a tankörödben!

Figyelmeztetés! Erősen ajánlott eddig várni a tárgyfelvétel és a NEPTUN egyéb funkciói használatának elkezdésével, mivel alaposabb ismeretek nélkül akár komoly problémákat is könnyen okozhattok pár kattintással!

Gólyahajóra!
Szerettél volna egy 1000 fős hajóval átutazni a Duna összes budapesti hídja alatt a sötétben, és megcsodálni a kivilágított várost? Eközben még buliznál is egyet a barátaiddal ée más karok hallgatóival közösen hajnalig? Vár téged a BME Gólyahajó!

Galéria: https://foto.ktk.bme.hu/portfolio/2023-08-30-golyahajo/

Aftermovie: https://www.youtube.com/watch?v=vl-W6lpmy08

Városvetélkedőre!
Az egyik napon ebéd után bevesszük a várost! Mindenkit várunk egy délutáni ügyességi csapatvetélkedőre több állomáson, elszórva a városban. Utánozhatatlan hangulat, felejthetetlen sztorik, remek ismerkedési lehetőség!

Galéria: https://foto.ktk.bme.hu/portfolio/2023-08-31-varosvetelkedo/

Aftermovie: https://www.youtube.com/watch?v=rA3Usm8hWzE

Nyitó Old's-ba!
Csütörtök este ismét kinyílik a kerület legnépszerűbb szórakozóhelye a Kármán Tódor Kollégium aljában, a belépés bárkinek ingyenes egész este!
https://foto.ktk.bme.hu/portfolio/2023-08-31-nyitolds/

Évnyitóra!
A kar hivatalos évnyitója vár minden kedves elsőéves hallgatót a regisztrációs hét péntekén.

Várunk mindannyiótokat szeretettel a regisztrációs héten!

GHK és KRB

Elkészült a 2023-as tankörbeosztás, amelyet ezen a linken tudtok megtekinteni.

A tankörvezetők tablóját ezen a linken érheted el.

Az alábbi táblázat pedig pár fontosabb információt tartalmaz a tankörötökről és a tankörvezetőitekről.

Tankör Tankörvezető
Facebook csoport
E1 Csótai Enikő Enci
E2 Harcsa-Pintér András Harcsi
E3 Szécsényi Tamás TomTomszk
G1 Bolyós Roland Márk Bolyszli
G2 Román Bálint Dániel Bubu
G3 Belső Mátyás Cula
G4 Ládi Marcell Lada
G5 Farkas Eszter Viktória Loki
G6 Tóth Lujza Luca Lucccc
G7 Kovács Márk Márk
G8 Merényi Dániel Mewi
G9 Mészáros Hanna Nana
G10 Vatai Dávid Vata
G11 Zsidei Kristóf Levente Zsidi
M1 Tóth Boglárka Loot
M2 Rozinka Ádám Rosé
M3 Szabó Viola Spuri
M4 Mohamed Számi Számi
M5 Barna Márton Gyula TARZAN
M6 Ferenczi Tibor Tibi https://www.facebook.com/groups/bmegpk2023M6
M7 Kis Tamás Tomi https://www.facebook.com/groups/bmegpk2023M7
M8 Mertli Márk Why https://www.facebook.com/groups/bmegpk2023M8
T1 Dékány Liza Panna Déli
T2 Bódi Csenge Flóra Flow https://www.facebook.com/groups/bmegpk2023T2

 

A NEPTUN rendszer

A hallgatók egyetemi élete során minden ügyintézéssel kapcsolatos esemény egy egységes tanulmányi rendszer, a NEPTUN rendszer köré épül. Itt van lehetősége a hallgatónak beiratkozni, bejelentkezni az adott félévre, tantárgyat vagy vizsgát felvenni stb. 

Ahhoz, hogy az egyetemi tanulmányaidat zökkenőmentesen kezdhesd meg, a következő teendőket szükséges előzetesen elintézned:

 • Adóazonosító jel és bankszámla: Az egyetemi tanulmányok megkezdéséhez fontos, hogy rendelkezz adóazonosító jellel, valamint bankszámlával.
 • Belépés a NEPTUN rendszerbe: A NEPTUN rendszer végig fog kísérni tanulmányaid során. A NEPTUN rendszerbe a felvételi határozatban szereplő Neptun kóddal tudsz belépni, a jelszó pedig „NeÉÉÉÉHHNN”, ahol az „Ne” után a születési dátumodat kell írnod.  
   • Példa: “Ne19990101” a jelszó egy 1999. jan. 1-jén született hallgató esetén.
   • Az első belépéskor változtasd meg a jelszavadat és jól jegyezd meg! (A tanulmányaid során nagyon sokszor lesz szükséged rá.)
   • Ha elfelejtetted a jelszavad, úgy a Központi Tanulmányi Hivatal (KTH) munkatársainál igényelhetsz újat. 
 • Adatok ellenőrzése: A Neptun rendszerbe lépés után feltétlenül ellenőrizd az adataidat a “Saját adatok” / “Személyes adatok” menüpontban. 
   • A hiányzó adatokat (pl.: TAJ szám, adóazonosító jel, bankszámlaszám, hivatalos email cím, igazolvány szám, stb.)  töltsd ki.
   • A NEPTUN rendszer a megadott adatok alapján fogja majd generálni a beiratkozáshoz szükséges dokumentumokat. (Előfordulhat, hogy az adatok a módosítás után csak rövid idő elteltével frissülnek)
 • Bejelentkezés: Minden hallgató köteles nyilatkozni minden félév elején, hogy az adott félévet aktív vagy passzív státusszal szeretné megkezdeni. A bejelentkezést a NEPTUN rendszerben az “Ügyintézés”/ “Beiratkozás/Bejelentkezés” felületen, az adott félév kiválasztását követően a “+” gombra kattintva a “Bejelentkezés” opcióval lehet megtenni. 

Fontos, hogy a kezdeti teendők elintézése feltétele a beiratkozásnak, enélkül a beiratkozás nem végezhető el. A beiratkozásra minden félévben a regisztrációs héten van lehetőség, ekkor létesítesz hallgatói jogviszonyt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel.

BME címtár és eduID bejelentkezés

A távolléti oktatás során különösen fontossá vált az Office 365 csomag, amely az Egyetemisták számára díjmentesen hozzáférhető. A programok telepítéséhez szükséges lesz címtáras azonosítóra és eduID bejelentkezésre. Az Office 365 csomag a következő fontosabb programokat tartalmazza:

 1. Microsoft Word
 2. Microsoft Excel
 3. Microsoft PowerPoint
 4. Microsoft Teams

 A program telepítéséhez szükséges pontos információkat ezen a linken találhatod meg.

 

A beiratkozásra minden félévben a regisztrációs héten van lehetőség, ekkor létesítesz hallgatói jogviszonyt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. A beiratkozás előtt mindenképp végezd el a kezdeti teendőket!

A beiratkozás menete

A 2020/21-es tanév őszi félévétől kezdődően a beiratkozás nagyrészt online formában, a NEPTUN rendszeren keresztül történik. A beiratkozás menete a következő:

 1. A személyes adatok ellenőrzése. A személyes adataidat a NEPTUN rendszerben a “Saját adatok” / “Személyes adatok” felületen érheted el. Amennyiben nem adtad még meg a TAJ számodat és adóazonosító jeledet, úgy ezt az “Adatmódosítás” gombra kattintva pótolhatod.  A bankszámlaszám a “Pénzügyek” / “Beállítások” felületen adható meg.
 2. Bejelentkezés. Amennyiben még nem jelentkeztél be aktív vagy passzív félévre, úgy ezt a NEPTUN rendszerben az “Ügyintézés” / “Beiratkozás, Bejelentkezés” menüpontban teheted meg. 
 3. Beiratkozási lap letöltése. A beiratkozási lap a NEPTUN rendszer “Információ” / “Általános nyomtatványok” menüpontjában tölthető le. A beiratkozási lapon lévő adatokat érdemes ellenőrizni.
 4. Beiratkozási lap hitelesítése. A beiratkozási lapot az ügyfélkapun keresztül elérhető AVDH szolgáltatás segítségével szükséges hitelesíteni.
 5. Beiratkozási kérelem leadása. A beiratkozási folyamat elindításához a NEPTUN rendszerben az “Ügyintézés” /  “Kérvények” menüpontban a 100 Beiratkozási kérelmet szükséges leadni. A kérvényhez csatolni kell a hitelesített beiratkozási lapot.  

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval vagy nem szeretnél élni az elektronikus beiratkozás lehetőségével, úgy számodra biztosít a KTH személyes ügyintézést. Ennek menete a következő: 

 1. Az igény jelzése. A 100 Beiratkozási kérelem leadása során jelezd a személyes beiratkozásra vonatkozó igényedet. A kérvény mellékleteként a kinyomtatott és kézzel aláírt beiratkozási lap szkennelt példányát töltsd fel.
 2. Személyes megjelenés. A kérvény leadását követően a regisztrációs héten a megjelölt beiratkozási időpontban személyesen kell majd bemenned a KTH-ba. A személyes ügyintézéshez a beiratkozási lap aláírt példányát szükséges magaddal vinned kettő példányban.

Személyesen bemutatandó dokumentumok

A kérvény leadását követően a Központi Tanulmányi Hivatal (KTH) munkatársai ellenőrzik a benyújtott kérelmet. Az ellenőrzés után két eset elképzelhető:

 1. Személyes bemutatás szükséges. Ha rendelkezel olyan dokumentummal, ami a felvételi eljárásban figyelembe lett véve, de nem közhiteles, úgy azt a KTH által közölt időpontban személyesen szükséges bemutatnod. A személyes bemutatásra a dokumentum eredeti és egy másolt példányát szükséges magaddal vinned.
 2. Személyes bemutatás NEM szükséges. Amennyiben nem rendelkezel személyesen bemutatandó dokumentummal, úgy nem szükséges személyesen megjelenned a KTH-ban.

A személyesen bemutatandó dokumentumokról a KTH munkatársai a NEPTUN rendszerben keresztül minden esetben értesít majd.

A személyes bemutatást a regisztrációs héten egy erre a célra kijelölt időpontban, a Központi Tanulmányi Hivatalban (R épület) kell megtenni.

Finanszírozási forma szerinti különbségek

Attól függően, hogy állami ösztöndíjas vagy önköltséges finanszírozási formában kezded meg egyetemi tanulmányaidat, különböző feltételeket kell elfogadnod a beiratkozás során.

Állami ösztöndíjas finanszírozási forma

Az állami ösztöndíjas képzésre beiratkozó hallgatók a beiratkozási lap hitelesítésével együtt elfogadják a hallgatói nyilatkozatot, azaz nyilatkoznak az állami ösztöndíjas képzés törvényben előírt feltételeinek vállalásáról. Ezek a feltételek a következők:

 1. A hallgató köteles hazai munkaviszony keretén belül ledolgozni az állami ösztöndíjas féléveinek megfelelő időtartamot az oklevél megszerzését követően 20 éven belül. 
  • Egy szemeszter 150 ledolgozandó munkanapnak felel meg.
  • Amennyiben a hallgató nem teljesíti ezt a feltételt, úgy köteles a tandíj inflációval megnövelt összegét visszafizetni.
 2. A hallgató köteles a képzés idejének másfélszeresén belül oklevet szerezni.
  • A gépészkari alapképzéseken (BSc) ez 7+4, azaz 11 félévet, míg a gépészkari mesterképzéseken (MSc) 4+2, azaz 6 félévet jelent.
  • Amennyiben  a hallgató nem teljesíti ezt a feltételt vagy oklevél szerzés nélkül szakítja meg a képzését, úgy az elhasznált állami ösztöndíjas féléveivel megegyező időtartamra szóló rövid határidejű munkavállalási kötelezettsége keletkezik. (Amennyiben ezt nem teljesíteni, úgy a képzés költségének felét köteles visszafizetni a hallgató.)
 3. A hallgató az első állami ösztöndíjas féléve után megszakíthatja a képzését anélkül, hogy munkaviszony fenntartási vagy visszatérítési kötelezettsége keletkezne.
Önköltséges finanszírozási forma

Az önköltséges finanszírozású képzésre beiratkozó hallgatók a beiratkozás során a képzési szerződést fogadják el. Az önköltséges finanszírozási formában beiratkozó hallgatóknak a következő lépéseket kell még megtenniük a beiratkozás során:

 1. Képzési szerződés letöltése. A képzési szerződést a NEPTUN rendszer “Információ” / “Általános nyomtatványok” menüpontban érhető el. A képzési szerződésen lévő adatokat érdemes ellenőrizni.
 2. Képzési szerződés hitelesítése. A képzési szerződést az ügyfélkapun keresztül elérhető AVDH szolgáltatás segítségével vagy a korábban ismertetett személyes ügyintézési módon szükséges hitelesíteni.
 3. Képzési szerződés feltöltése. A képzési szerződést csatolmányként szükséges mellékelni a 100 Beiratkozási kérelemhez.

Pótbeiratkozás

Amennyiben nem adod le a regisztrációs hét végéig a 100 Beiratkozási kérelem kérvényt a korábban kifejtett mellékletekkel, úgy pótbeiratkozáson kell részt venned.

 • A pótbeiratkozás 5.500 Ft különeljárási díj ellenében tehető meg.
 • Határidők:
  • A 2. oktatási hét végéig történő pótbeiratkozás esetén a hallgató az adott félévre aktív és passzív státusszal is bejelentkezhet.
  • A 3. oktatási héttől október/március 14-ig történő pótbeiratkozás esetén a hallgató csak passzív félévre jelentkezhet be.
  • Az október/március 14. utáni időszakban a beiratkozás már nem lehetséges, a hallgatónak újból részt kell vennie a felvételi eljárásban.

Gólyatanács szórólap hosszabbitva

Sziasztok!

A Gólyatanács programsorozat az alábbi részekből épül fel:

A Képviselet tevékenységét bemutató előadások
A Gólyatanács programsorozat keretein belül az őszi félévben jellemzően hetente egy 1-2 órás előadást szervezünk Nektek, amely során bemutatjuk, hogy mivel is foglalkozik a Gépészkari Hallgatói Képviselet. Bemutatjuk nektek többek között a tanulmányi, kollégiumi, ösztöndíj, szociális, gazdasági, rendezvény és PR területeket és az általános képviselői ismereteket. Az előadásokat minden alkalommal igazi „szakemberek”, az adott területen jártas képviselők, felelősök tartják majd meg, így első kézből és hitelesen ismerhetitek meg a területi feladatokat, szokásokat.

Fakultatív csapatépítő programok
Annak érdekében, hogy jobban megismerhessétek egymást és a Képviseletet, és a Képviselet is jobban megismerjen Titeket, a félév előrehaladtával időnként csapatépítő programokat fogunk Nektek szervezni, amelyen a részvétel természetesen fakultatív.

Gólyatanács projekt
A programsorozat lezárásaként a tavaszi félév elején Ti is kipróbálhatjátok magatokat képviselői bundába bújva, valódi problémákon gondolkodhattok, és olyan projekteken dolgozhattok, amelyek közvetlen vagy közvetett módon segítik a kari hallgatóságot.

Jelentkezés menete
Írj nekünk egy pár mondatos bemutatkozást magadról az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre “gólyatanács2023” tárggyal.

Ha kérdésed lenne a programsorozattal kapcsolatban, ugyanezen a levelezőcímen tudsz minket elérni.

 

Várunk titeket sok szeretettel!

 

 

Gólyaként a legkönnyebben a megfelelő Facebook csoportokban kaphatod meg a legfrissebb információkat:

Évfolyam
Mechatronikus
Energetikus
Terméktervező
Gépész
Német évfolyam

További közéleti híreket olvashatsz a GHK Kontúr oldalán.
Egyetemi éveid során számos megoldandó feladat vár rád, ezek nagy részéhez nyújt segítséget a GHK. Velünk az alábbi tematikus e-mail címeken tudod felvenni a kapcsolatot:

 • Általános ügyek: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Tanulmányi ügyek: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Kollégiumi ügyek: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Szociális ügyek: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Ösztöndíjakkal kapcsolatos ügyek: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Nemzetközi ügyek: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Személyesen ügyeleti időben a GHK Tömbben tudsz minket elérni, amit a Kármán Tódor Kollégium nyugati végénél a rácsos kapunál találsz.

Telefonon hétköznap 16:00 és 20:00 között az alábbi telefonszámon kereshetsz minket:
+36 20 / 224 - 4139

Szeretnél egy félévet szervezetten Németországban egy neves egyetemen tanulni? Szeretnél egy családias közösség tagja lenni? Mechatronikai vagy gépészmérnöki képzésre nyertél felvételt? Legalább középfokú német nyelvvizsgával (nyelvtudással) rendelkezel?

Ha igen, akkor Téged is vár a német képzés! 

Részletesebb információkat a kar honlapján találhattok, illetve a jelentkezést is itt tudjátok leadni. A jelentkezési határidő: augusztus 28., vasárnap éjfél.

Ha esetleg nem rendelkezel középfokú német nyelvvizsgával, de úgy érzed, hogy a nyelvtudásod elengedő, akkor vedd fel a kapcsolatot ez ügyben a német nyelvű képzés kari felelősével, Dr. Czmerk Andrással (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Bármilyen kérdés esetén állunk rendelkezésetekre!

Az Egyetemre kerülve első féléves BSc hallgatóként Tanulmányi ösztöndíjban sajnos még nem részesülhetsz, azonban számos más ösztöndíjat megpályázhatsz nálunk:

 • Kari BME ösztöndíj
  A tanulmányaid befejezéséhez szükséges egy középfokú komplex nyelvvizsga. Amennyiben már két középfokú (vagy annál magasabb) fokú nyelvvizsgával rendelkezel és ezek közül az egyiket a jelentkezésedet megelőző félévben tette le, akkor pályázhatsz a KBME ösztöndíjra, ahol ösztöndíjban részesülsz a sikeres nyelvvizsgáért.
 • Sportösztöndíj
  Karunkon a tanulmányi tevékenységek mellett minden félévben értékeljük a sporteredményeket is. Amennyiben a beiratkozást megelőző félévben bármilyen sporteseményen helyezést értél el, érdemes megpályáznod ezt az ösztöndíjat, hiszen a számos különböző sportversenyen elért eredményt is díjazunk.

A fent említett ösztöndíjak kiírásait és útmutatót a sikeres pályázáshoz a MŰEPER felület Dokumentumok menüpontja alatt találhatjátok. Ezen felül az Ösztöndíj menüpont alatt böngészhettek a korábbi évek eredményei és kiírásai között. 

Amennyiben kérdésed lenne az ösztöndíjakkal kapcsolatban úgy keress minket az elérhetőségeknél szereplő tematikus emailcímünkön.


Szociális alapú ösztöndíjakról a Szoc menüpont alatt találsz további információkat.

Szociális alapú juttatások már gólyaként is megpályázhatók, különösképpen az Alaptámogatás és a Rendszeres szociális ösztöndíj. Az utóbbi a pályázatnak a szociális pontjait fel lehet használni kollégiumi férőhely jelentkezéshez.

Rendszeres szociális ösztöndíj

A Rendszeres szociális ösztöndíj pályázatot, mint minden más ösztöndíjat is a MŰEPER felületén kell megpályázni, ahol a címtáras (eduID) azonosító és jelszó megadással kell belépni. Amennyiben még nem regisztráltatok, akkor ezen a linken tudjátok megtenni.

A Rendszeres szociális ösztöndíj eljárásrendjét és pontrendszerét a BME TJSZ 3. sz. melléklete tartalmazza, ami itt érhető el. A szabályzatnak megfelelően kell feltölteni minden igazolást és dokumentumot a rendszerbe.

Amennyiben kollégiumi férőhelyhez is fel szeretnétek használni a pályázatot, úgy több dologra is szükséges figyelni. A MŰEPER felületén a pályázatot egy rövidebb határidővel kell leadni, mivel a kollégiumi férőhelyek előbb derülnek ki. Az első leadást követően még lesz lehetőség javítani a pályázatot, így nem kell megijedni ha valamit hiányosan, vagy rosszul töltöttél fel. A javításokat azelsőévesek számára megadott kollégiumi férőhely hiánypótlási határidőig kell elvégezni, hogy Előbírált, hiánytalan vagy Előbírált, hiánytalan, kollégiumhoz jó státuszba kerüljön a pályázat. Emellett a kollégiumi jelentkezéskor is jelezni kell a KEFIR felületén, hogy szeretnéd felhasználni a szociális pontjaidat a bekerüléshez.

A határidőn túl leadott pályázatokat nem tudjuk elfogadni.

Az elektronikusan feltöltött igazolásokat és dokumentumokat az elbírálást követően személyesen is be kell mutatni a GHK irodában. A személyes bemutatáshoz már beköltözéskor hozd magaddal a feltöltött papírokat, hogy időben részt tudj venni ezen. Személyes bemutatásra a MŰEPER felületén kell előzetesen időpontot foglalni az Időpontok fül alatt.

A Rendszeres szociális ösztöndíjat minden félév második hónapjában folyósítják először, az első két hónapot egyben utalják.

Alaptámogatás

Az Alaptámogatást a Rendszeres szociális ösztöndíjjal egyben szükséges megpályázni. Erre az ösztöndíjra képzési szintenként csak egyszer jogosult a hallgató, az első megkezdett aktív félévben. Elnyeréséhez el kell érni a Rendszeres szociális ösztöndíj minimum ponthatárát és valamelyik rászorultsági csoportba kell tartozni. A rászorultsági csoportokról a TJSZ 3. sz. m. 6. § rendelkezik bővebben. Amennyiben jogosult vagy az ösztöndíjra, úgy ezt is az első kifizetési időpontban fogják folyósítani számodra.

A Gépészmérnöki Karról alapvetően a Kármán Tódor Kollégiumba vagy a Vásárhelyi Pál Kollégiumba nyerhetsz férőhelyet.

Elsőévesként kétféle módon lehet kollégiumba kerülni: felvételi pontszám vagy szociális pontszám alapján. Erről bővebben a Kollégium pont alatt olvashatsz.

Függetlenül attól, hogy milyen alapon kerültél be a kollégiumba, a felvételi pontszámok alapján történik az intézmény kiválasztása. 

A kollégiumi felvételi eredmények a Gólyatáborban derülnek ki, ahol személyesen kerül sor a szobafoglalásra. 

Amennyiben nem veszel részt a Gólyatáborban, e-mailben is van lehetőséged szobát foglalni.

 

Informatikai segédlet

Laptop vásárlási segédlet

 

Tanulmányi kérdések

A tanulmánnyal kapcsolatos GYIK-et itt érheted el: Tanulmányi GYIK

Kollégiumi kérdések

A kollégiummal kapcsolatos GYIK-et itt érheted el: Koli GYIK

Szociális pályázattal kapcsolatos kérdések

A pályázat során nem határozunk meg minimum értéket, a határt a jelentkezett hallgatók pontszáma befolyásolja.

A pontozási rendszert a TJSZ 3. számú melléklete tartalmazza, melyet megtalálsz a szoc.sc.bme.hu/letoltesek oldalon.

Amennyiben az adott képzési szinten (BSc/MSc) az első aktív félévedet kezded meg, eléred az afélévi szociális támogatás elnyeréséhez tartozó minimum pontot, valamint a pályázatod alapján valamely rászorultsági kategóriába tartozol.

Elfogadható, ha a pályázathoz csatolod az ott élő személyek lakcímkártyáját, valamint a lakcímkártyáról szóló nyilatkozatot.

Az előző munkáltatójának is kötelessége kiállítani erről igazolást. Abban az esetben, ha a munkabér átutalással került jóváírásra, a megfelelő hónapokról szóló bankszámla kivonatot is elfogadjuk.

Nem, ebben az esetben a NAV megtagadja az igazolást kiállítását és erről ad egy határozatot, amelyet csatolnod kell a pályázatodhoz.

A nem magyar nyelvű igazolásokról szükséges fordítást hoznod, de nem kell hivatalosnak lennie, csinálhatod sajátkezűleg is.

Nem fogadható el, ebben az esetben egy két tanú előtt tett nyilatkozatot kell feltölteni, amelyben részletezve van, hogy miért nem tudja az iskola kiállítani az igazolást. 

Eltartónak minősül az öneltartó pályázó, a csaláfenntartó és minden a háztartásban élő személy, aki nem eltartott.

Eltartottnak, ezen belül tanuló eltartottnak minősül az a személy, aki a pályázat által vizsgált időszak kezdetéig (2016. január 1.) még nem töltötte be a 25. életévét, és

 • még nem iskoláskorú gyermek, vagy
 • nappali munkarendű közoktatásban vesz részt, vagy
 • felsőoktatásban, nappali aktív státuszban vesz részt (doktorandusz státusz nem számít ide), vagy
 • nappali munkarendű OKJ képzésben vesz részt.

Eltartottnak, ezen belül nem tanuló eltartottnak minősül az a személy, aki

 • súlyos fogyatékkal vagy tartós betegséggel él, vagy
 • ápolási díjat folyósítanak utána, vagy
 • aki gyámság/gondnokság alatt áll.

Egyéb kérdések

További cikkeink...

               kontur logo

Elérhetőségeink

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Gépészkari Hallgatói Képviselet

Cím:
1111 Budapest, Irinyi József utca 1-17.

Telefon (hétköznap 16:00 - 20:00):
Általános ügyek:
+36 30 / 759 4147

Szociális, kollégiumi ügyek:
+36 20 / 224 - 4139

Ügyelet

Szorgalmi időszakban

Hétfő

18:00-19:00

Kedd

18:00-19:00

Szerda

18:00-19:00

Csütörtök

16:00-17:00

Vizsgaidőszakban

Hétfő

18:00-19:00

Kedd

17:00-18:00

Szerda

18:00-19:00

Csütörtök

16:00-17:00

Kapcsolat

Általános ügyek
info@ghk.bme.hu

Tanulmányi ügyek
tanulmanyi@ghk.bme.hu

Kollégiumi ügyek
kollegium@ghk.bme.hu

Szociális ügyek
szoc@ghk.bme.hu

Ösztöndíjakkal kapcsolatos ügyek
osztondij@ghk.bme.hu

Nemzetközi ügyek
international@ghk.bme.hu