Itt találsz egy rövid összefoglalót az Erasmus ösztöndíjról

Általános tájékoztató

A 2018/19-es akadémiai év nyári időszakára még leadhatók a szakmai gyakorlatos pályázatok!

A szakmai gyakorlat minimum időtartama két hónap és a gyakorlati időszak legkésőbb szeptember 15-ig tarthat. Az elbírálási idő 45 nap, ezért azt javasoljuk, hogy a pályázatokat két hónappal a munkaidő megkezése előtt adjátok le. A pályázatok benyújtásának rendje: minden hónap 1-15 között, kivétel: május 1. és június 2. között folyamatosan lehet pályázatot beküldeni. Személyesen az Erasmus iroda fogadási idejében lehet érdeklődni.

Határidő: 2019. 06. 02. vasárnap éjfél!

További információkat itt találtok.

Szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy elindult a 2019/20-as évre az Erasmus+ pályázati időszak. A pályázat keretein belül lehetőségetek nyílik egy, vagy akár több félévet is kint tanulni európai neves egyetemeken.

Minden információ részletes megtalálható a pályázati kiírásban.

Az Erasmus Iroda két alkalommal is tájékoztató fórumot tart azoknak, akik szeretnének a 2019-20-as akadémiai évre Erasmus mobilitásra pályázni, de még vannak kérdéseik! Azok részvételére is számítanak, akik érdeklődni szeretnének a különböző mobilitási lehetőségekről.

 • Január 10. (csütörtök) 14:00 - "E" épület I. emelet "A" előadó
 • Január 16. (szerda) 14:00 - "E" épület I. emelet "A" előadó

A hallgatók besorolása pontozásos alapon működik az egyetemen egységesen, a pontozási útmutatót itt találjátok meg.

A pályázathoz tartozó általános tudnivalókat ezen a linken találjátok meg.

Az elérhető egyetemek listáját ezen a linken találjátok meg.

Az egyes országokban elérhető ösztöndíjak mértékét ezen a linken találjátok meg.

 

A pályázatot elektronikusan és papíron is be kell nyújtani.

A pályázat leadási határideje: 2019. február 5. 16:00.

Német Roland - A berlini Camupus Mundi Szakmai Gyakorlatom margójára.

A legtöbbek számára csak a tanulmányi jellegű külföldi részképzés ismert az Erasmus vagy Campus Mundi program keretein belül, pedig a lehetőség adott már arra is, hogy a szakmai gyakorlatodat csináld külföldön, ami véleményem szerint a Te saját személyes fejlődésedet sokkal jobban segíteni.

Miért ajánlom mindenképp neked:

 • A program keretén belül ugyan úgy kapsz anyagi támogatást, mint részképzésnél, ráadásul a cég / fogadó intézmény ahol dolgozol fizethet a munkádért, támogathatja a lakhatásodat.
 • Jobban tudod magadat fejleszteni, hiszen nem órákra kell bejárnod, hanem csak egyénileg/csoportban feladatokat elvégezni és megoldani.
 • Habár a hétköznapjaid bizonyára kötöttebbek lesznek, mint ha csak egyetemre járnál, attól a közösségi életből még nem kell kimaradnod.
 • Egy külföldi céges referencia többet mondd minden nyelvvizsga papírnál

A külföldi szakami gyakorlaton való részvételt akkor ajánlom, ha magabiztosan kommunikálsz az adott idegen nyelven. Ez szükséges már ahhoz, hogy a fogadó cégedet, intézményedet megtaláld. Számos multinacionális cég hirdet szakmai gyakorlatot, amennyiben nincs meglévő kapcsolatod akkor az ezekre való jelentkezést ajánlom. Legyél kitartó, ha megvan a fogadó intézményed onnantól már véleményem szerint egyenesben vagy.

A szakmai gyakorlatomat én egy német energetikai ipari multinál töltöttem el.  A cégnél kinevezett mentorommal pedig nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítanom. A feladatok amiket végeztem nagyban segítették a szakmai fejlődésemet és ezekből még a mai napig profitálok.

A program keretében eltöltött öt hónap felejthetetlen marad számomra, egyrészről a nyelvi kompetenciám hihetetlen fejlődése miatt, másrészről pedig a sok emlék végett.

Amennyiben ez a program felkeltette az érdeklődésedet, akkor további információkat az alábbi oldalon találsz: https://www.tka.hu/palyazatok/4890/campus-mundi-osztondij-kulfoldi-szakmai-gyakorlathoz

A GHK Erasmus fórumot tart 2018.01.17-én 16:00-tól az R épület 108-as termében, ahol tájékozódhattok a pályázás menetéről, pontrendszerről, a kari specifikumokról, illetve feltehetitek a kérdéseiteket.

Facebook esemény

Mi az az erasmus pályázat?

A pályázat elsődleges célja lehetővé tenni a hallgatók számára, hogy oktatási, nyelvi és kulturális tapasztalatokat szerezzenek egy másik európai országban. A tanulmányi célú mobilitásnak elő kell segítenie a hallgató tanulmányi előmenetelét és személyes képességeinek fejlesztését.
Ennek keretében egy félévet tandíjmentesen tudsz tanulni egy külföldi egyetemen, valamint elnyerheted az Erasmus ösztöndíjat is, ami a célországtól függően 400-500 €/hó ösztöndíjjal jár. A legjobb hallgatók elnyerhetik a Campus Mundi ösztöndíját is, amely még magasabb díjazást jelent. Az ösztöndíj feltétele, hogy kint 15 kreditet teljesíts.
Az egyetem különböző kedvezményekkel segíti a kinti félévedet, ilyen alapon kérvényezhetsz kedvezményes tanulmányi rendet, valamint az elbocsátások során is enyhébb szabályok vonatkoznak rád.

Ki pályázhat?

Minden év januárjában kell pályázni az elkövetkezendő két félévre vonatkozóan.

Ki pályázhat?

 • Magyar állampolgárságú, illetve Magyarországon letelepedési vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező, menekültstátusszal tartózkodó hallgatók.
 • Adott, vagy korábbi tanulmányaik során legalább két aktív félévre bejelentkeztek.
 • Félévente átlagosan legalább 21 kreditet szereztek és a görgetett tanulmányi átlaguk eléri a 3,0-t.
 • Igazoltan, legalább a külföldi fogadóintézmény által előírt nyelvismerettel rendelkeznek.
 • Mobilitási időszak alatt a BME-n aktív státuszú.

Mi kell a pályázáshoz?

A korábbi évektől eltérően ettől az évtől kizárólag elektronikusan kell megpályázni az Erasmus+ ösztöndíjakat. Ehhez 064-es NEPTUN kérvényt kell leadni, amihez a következő dokumentumokat kell csatolni:

 • Választott intézmény oktatási nyelvének ismeretét igazoló nyelvvizsga bizonyítvány*
 • Önéletrajz magyarul, és a választott intézmény(ek) oktatási nyelvén
 • A külföldi tanulmányt indokló motivációs levél magyarul, és a választott intézmény(ek) oktatási nyelvén
 • A tervezett, legalább 15 kreditnyi tanulmányi, vagy kutatási programterv intézményenként (Sablon)
 • A pontrendszer által meghatározott tevékenységeket igazoló dokumentumok

A fennemlített dokumentumokat egy darab összefűzött PDF formátumú fájlként kell a kérvényhez csatolni.

*Hogyan kell igazolni a nyelvismeretet?

A pályázathoz szükséges még a választott intézmény oktátási nyelvének ismeretét igazoló nyelvvizsga bizonyítvány is. Minden pályázó esetében a Neptunban rögzített állapot lesz figyelembe véve, így fokozottan ügyeljetek arra, hogy a megfelelő nyelvizsgák időben felkerüljenek oda.

Ahhoz, hogy egy nyelvvizsga bekerüljön a Neptunba, be kell menni személyesen a Központi Tanulmányi Hivatalba (KTH) ügyfélfogadási időben. Ehhez szükséges:

 1. A nyelvvizsga bizonyítvány eredeti változata.
 2. A nyelvvizsga bizonyítvány fénymásolt változata, amit le kell adni.

Javasoljuk, hogy ezt minél előbb tegyétek meg, mert az egész folyamat több időt is igénybe vehet, így NE hagyjátok utolsó pillanatra ezt.

Mi kell a szerződéskötéshez?

 • Szerződés aláírása határidőre.
 • Saját, Magyarországon vezetett EUR alapú deviza számla számának, IBAN és SWIFT kódjának feltüntetése a szerződésben.
 • A mobilitási időszak kezdetének, és végének feltüntetése a szerződésben
  • A támogatott időszakhoz képest több, mint 5 nap eltérés esetén utólagosan vissza kell fizetni a nem igazolt napokra eső ösztöndíjat.
  • A szerződést módosítani kizárólag vis maior, a mobilitási időszak meghosszabbítása vagy korai hazaérkezés esetén van lehetőség.
 • Ha a követelményeket (15 kredit) nem teljesíti, az ösztöndíjat vissza kell fizetni.

Hogyan lehet lemondani a pályázatot?

 • A besorolást követően nincs lehetőség az elnyert hely módosítására.
 • Az őszi félévre vonatkozó lemondás határideje július 1., tavaszi félévre vonatkozó határideje szeptember 30.
  • Ezeken a határidőkön túl csak igazolt vis maior esetében lehet lemondani a pályázatot.
  • Amennyiben nem tudja igazolni, kizárásra kerülhet az Erasmus Iroda által kezelt pályázatból.

Kontakt

GHK: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
GHK Külügyi referense: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Erasmus Iroda: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hasznos oldalak

Erasmus honlap
KTH
Hallgatói Külügyi Testület

                           

Naptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31