Itt találsz egy rövid összefoglalót az Erasmus ösztöndíjról

Általános tájékoztató

A felmerült technikai problémák miatt még leadható a 064-es NEPTUN kérvény az Erasmus jelentkezéshez.

A kérvény február 12. (vasárnap) 23:59-ig elérhető.

Az újranyitott kérvény beadását az alábbiak szerint kérjük a hallgatóktól:

 • NE adja be újra a kérvényt, aki már beadta február 5. előtt, és elégedett a választásával
 • NE adja be újra a kérvényt aki már beadta február 5. előtt, és a megjegyzésbe beírta a legördülő listától eltérő választásait
 • Adja be a 064-es kérvényt február 12-én 23:59-ig, és írja a megjegyzésbe a választásait ha beadta kérvényét február 5 előtt, de kényszerből csak olyan intézményt választott, ami a legördülő listában szerepelt
 • Adja be a 064-es kérvényt február 12-én 23:59-ig, és írja a megjegyzésbe a választásait ha nem adta be a kérvényét február 5 előtt, mert a pótpályázatra várt, hogy kiválaszthassa azt az intézményt amit szeretett volna, de a legördülő listában nem szerepelt

További információ elérhető az alábbi linken:
http://nki.bme.hu/ERASMUS/RESZKEPZES/2023_24

Bármilyen kérdés esetén forduljatok hozzánk az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Kiírásra került az ERASMUS+ Európán kívüli tanulmányi részképzésre szóló intézményi belső pályázat a 2023/2024-es tanévre.

Leadási határidő: 2023. február 5. 23:59.

A pályázható egyetemek és a pályázás menete megtalálható a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának honlapján:
https://nki.bme.hu/EU-n%20kivuli%20mobilitas

Pályázati felhívás

Amennyiben bármilyen kérdésetek lenne, keressetek minket a tematikus e-mail címünkön:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Elindult a 2022/23-as tanév tavaszi szemeszterére vonatkozó Erasmus+ tanulmányi ösztöndíj pótpályázat, melynek keretein belül lehetőségetek nyílik a rendes pályázati időszak után szabadon maradt intézményi férőhelyekre jelentkezni. Ha lemaradtál az ERASMUS+ tanulmányi ösztöndíj pályázatról, de szeretnél oktatási, nyelvi és kulturális tapasztalatokat szerezni egy másik európai országban, akkor itt a lehetőség.

A pályázati felhívást és a további információkat megtalálhatjátok az alábbi linken:
http://nki.bme.hu/ERASMUS_RESZKEPZES_POTPALYAZAT

Amennyiben az alábbi linken található egyetemek egyikére jelentkeztek az EELISA program keretein belül az Erasmus ösztöndíjon felül egyszeri plusz támogatást kaptok:
EELISA partner egyetemek
A jelentkezésnél figyeljetek a gépész karhoz rendelt egyetemekre

 

A pályázat leadási határideje: 2022. augusztus 21. 22:00

A pályázathoz támasztott formai követelményekről további információ ezen a linken található.
Kérünk mindenkit, aki szeretne jelentkezni hogy, minél előbb tegye meg.

 

Bármilyen kérdés esetén forduljatok hozzánk bizalommal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy az EELISA program keretében lehetőségetek nyílik 8 rangos egyetem egyikén tanulni. Ha lemaradtál az ERASMUS+ tanulmányi ösztöndíj pályázatról, de szeretnél oktatási, nyelvi és kulturális tapasztalatokat szerezni egy másik európai országban, akkor itt a lehetőség.

A pályázható intézmények a következő városokban vannak: Pisa, Erlangen, Isztambul, Párizs, Madrid és Bukarest. Az egyetemek listáját megtalálhatjátok az alábbi hivatkozáson keresztül.

https://eelisa.eu/partners/

Mi az EELISA?

(European Engineering Learning Innovation and Science Alliance)

Az EELISA egy 9 európai egyetem közötti szövetség, amelynek célja, hogy a mérnökök sokszínű és nemzetközi közegben képesek legyenek dolgozni. A program távlati célja a minden uniós tagállamban akkreditált európai mérnöki diploma rendszerének kidolgozása.

Tudnivalók:

PÁLYÁZAT LEADÁSI HATÁRIDEJE: 2022. MÁJUS 29. 22:00

A pályázás NEPTUN-ban kitöltött kérvénnyel történik. Ehhez az Ügyintézés/Kérvények menüpont alatt a 164-es számú kérelmet szükséges leadni.

Ha valaki már nyert el az ERASMUS+ tanulmányi ösztöndíj pályázat során férőhelyet, akkor nem pályázhat, csak ha visszamondja azt. Az itt meghirdetett helyek az eddigi elnyert helyeken felül értendőek.

A pályázati felhívást és a további információkat megtalálhatjátok az alábbi linken:

http://nki.bme.hu/ERASMUS_PALYAZAT_EELISA...

Bármilyen kérdés esetén forduljatok hozzánk bizalommal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Kihirdetésre került az Erasmus+ tanulmányi ösztöndíj pályázat előzetes eredménye, amely a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság honlapján érhető el.

Az előzetes eredmény ellen észrevétel esetén 2022. március 10. 12:00 óráig van lehetőség felszólalni e-mailben. A felszólalás során az e-mailt a Gépészmérnöki Kar erasmus koordinátorának, Dr. Biró Istvánnak (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), illetve a GHK külügyi referensének, Kelle Gergőnek (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) szükséges elküldeni.

Szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy elindult a 2022/23-as évre az Erasmus+ pályázati időszak. A pályázat keretein belül lehetőségetek nyílik egy félévet Európa neves egyetemein tanulni.

Az Erasmus+ tanulmányi célú pályázattal kapcsolatban minden információ részletesen megtalálható a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság weboldalán:

A pályázathoz tartozó általunk összeállított általános tudnivalókat ezen a linken találjátok meg.

Az egyes országokban elérhető ösztöndíjak mértékét ezen a linken találjátok meg.

A pályázattal kapcsolatos fontos információk:

 • A pályázatot csak elektronikusan NEPTUN rendszerén keresztül, a 064-es kérvénnyel kell benyújtani. A megfelelő dokumentumokat PDF formátumú fájlként kell ehhez csatolni.
 • Minden pályázó esetében a NEPTUN rendszerében rögzített nyelvvizsga bizonyítvány(ok) lesz(nek) figyelembe véve, így fokozottan ügyeljetek arra, hogy időben felkerüljenek.

Fontosabb időszakok:

 • A pályázat leadási határideje: 2022. február 6. (vasárnap) 22:00.
 • Előzetes eredmény: 2022. március 4.
 • Fellebbezési időszak: 2022. március 4. - március 10. 12:00
 • Végleges eredmény: 2022. március 18.

Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen keresztül.

Szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy elindult a 2022-es tavaszi szemeszterre az Erasmus+ pótpályázati időszak. A pótpályázat keretein belül lehetőségetek nyílik a rendes pályázati időszak után szabadon maradt intézményi férőhelyekre jelentkezni, és így egy félévet Európa neves egyetemein tanulni.

Az Erasmus+ tanulmányi ösztöndíj pótpályázattal kapcsolatban minden információ részletesen megtalálható a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság weboldalán:

A pályázattal kapcsolatos fontos információk:

 • A pályázatot csak elektronikusan Neptunon keresztül, a 064-es kérvénnyel kell benyújtani. A megfelelő dokumentumokat PDF formátumú fájlként kell ehhez csatolni.
 • Minden pályázó esetében a Neptunban rögzített nyelvvizsga bizonyítvány(ok) lesz(nek) figyelembe véve, így fokozottan ügyeljetek arra, hogy időben felkerüljenek a Neptunba.

A pályázat leadási határideje: 2021. augusztus 25. 22:00.

Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen keresztül.

Kihirdetésre került az Erasmus+ tanulmányi ösztöndíj pályázat előzetes eredménye, amely a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság honlapján érhető el.

Az előzetes eredmény ellen észrevétel esetén 2021. március 12. 12:00 óráig van lehetőség felszólalni e-mailben. A felszólalás során az e-mailt a Gépészmérnöki Kar erasmus koordinátorának, Dr. Biró Istvánnak (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), illetve a GHK külügyi referensének, Takács Attilának (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) szükséges elküldeni.

Szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság idén a helyzetnek megfelelően online formában szervezi meg mobilitási fórumát, melynek célja az aktuális információk megosztása, és több különböző ösztöndíj program népszerűsítése. A fórum során sok hasznos információra tehettek szert többek között az Erasmus+ pályázattal kapcsolatban is.

Érintett témák:

 • Pan-European Seal (PES) Gyakornoki program felhívása
 • Európán kívüli hallgatói részképzések pályázati felhívás és tudnivalók
 • ATHENS intenzív kurzus
 • CEEPUS ösztöndíj program bemutatása
 • ERASMUS+ kiutazó szakmai gyakorlat
 • ERASMUS+ kiutazó részképzéses mobilitás

A mobilitási fórum időpontja: 2021. január 20. 14:00-16:00

A mobilitási fórum helye: MS Teams

A Teams értekezlethez a linket az NKI honlapján a mobilitási fórum oldalán éritek el, ahol az eseménnyel kapcsolatban részletesebb információt is találtok.

Szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy elindult a 2021 tavaszi félévre az Erasmus+ pótpályázati időszak. A pályázat keretein belül lehetőségetek nyílik egy, vagy akár több félévet is Európa neves egyetemein tanulni. A pótpályázat során csak a tavaszi félévre lehet pályázni.

Az Erasmus+ tanulmányi célú pályázattal kapcsoaltban minden információ részletesen megtalálható az Erasmus+ tanulmányi ösztöndíj weboldalán:

A rendes pályázathoz tartozó általunk összeállított általános tudnivalókat ezen a linkentaláljátok meg. Ez alapvetően a rendes pályázati időszakhoz lett összeállítva, de minden fontos információt tartalmaz a pótpályázathoz is. 

Az egyes országokban elérhető ösztöndíjak mértékét ezen a linken találjátok meg.

A pályázattal kapcsolatos fontos változások:

 • A pályázatot csak elektronikusan a Neptunon keresztül a 064-es kérvénnyel kell benyújtani. A megfelelő dokumentumokat PDF formátumú fájlként kell ehhez csatolni.
 • Minden pályázó esetében a Neptunban rögzített nyelvvizsga bizonyítvány(ok) lesz(nek) figyelembe véve, így fokozottan ügyeljetek arra, hogy időben felkerüljenek a Neptunba, amennyiben még nincsenek.

A pályázat leadási határideje: 2020. szeptember 13. 23:59.

Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen keresztül vagy előzetes egyeztetés alapján személyesen.

Az elmúlt napokban az Erasmus+ ösztöndíjakat kezelő Tempus Közalapítvány (TK) és aNemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság (NKI) az egészségügyi vészhelyzet időtartamára útmutatást készített a nemzetközi mobilitási programokban résztvevő hazai hallgatóknak és a Magyarországon tartózkodó külföldi hallgatóknak egyaránt. Mivel más és más körülmények állnak fenn a különböző esetek kapcsán, ezért több változat részletesen kidolgozott verzióját találjátok meg azalábbi linkre kattintva, amelyek a következők:

 • A1 | Jelenleg Magyarországon tartózkodom, ebben a tanévben utaznék ki külföldre az elnyert ösztöndíjjal, aláírt és hatályos támogatási szerződéssel (szerződés, okirat) rendelkezem
 • A2 | Jelenleg Magyarországon tartózkodom, ebben a tanévben utaznék ki külföldre az elnyert ösztöndíjjal, aláírt támogatási szerződésem még nincs
 • A3 | Jelenleg külföldön vagyok ösztöndíjjal, folytatnám a mobilitást, maradok külföldön
 • A4 | Jelenleg külföldön vagyok ösztöndíjjal, megszakítanám/megszakítottam a mobilitást, hazautazom/hazautaztam, online kurzusok keretében teljesítem a tervezett tevékenységet
 • A5 | Jelenleg külföldön vagyok ösztöndíjjal, megszakítanám/megszakítottam a mobilitást, hazautazom/hazautaztam és nem fogom tudni teljesíteni a tervezett tevékenységet (online kurzusok keretében sem)
 • A6 | Megszakítottam az ösztöndíjamat, nem kértem vis maior eljárást, de később visszautaznék

Az NKI pontos tájékoztatást készített az "egyéni mobilitási vis maior kérvények" leadására vonatkozóan, amit azalábbi linkre kattintva érhettek el. Az érintetteket kérjük, hogy mindenképpen olvassák el az itt található információkat, ugyanis a kérvényhez kötelezően csatolandó mellékletek is itt érhetők el!

Természetesen a mobilitási időszak esetleges felmondása esetén a legfontosabb kérdés, hogy mi lesz a tanulmányokkal, mi lesz a tárgyakkal. A folyamatosan frissülő,koronavírussal foglalkozó Műegyetemi hírben olvasottak alapján: 

"A külföldi részképzésben (például Erasmus program) részt vevő magyar hallgató – tekintettel az európai helyzetre – időbeli korlátozás, és külön díj megfizetése nélkül felvehet egyetemi tantárgyakat és kísérletet tehet azok teljesítésére."

Ezt a „018 Utólagos tantárgyfelvételi / tantárgytörlési kérelem (NEM SAJÁT HIBÁS)” kérvénnyel lehet igényelni, a kérelemben fel kell tüntetni a külföldi részképzés (tervezett) helyszínét.

További cikkeink...

               kontur logo