Közélet

A Káté 1974-es megalakulása óta a Gépészmérnöki Kar legidősebb, folyamatosan működő aktív körei között tudhatja magát. A szerkesztőség tagjainak feladata és felelőssége alapvetően a Káté, a gépészkar hivatalos lapjának írása, kiadása, ám a kör tevékenysége nem merül ki a szolgáltatói szinten, ugyanis az újságíráson jóval túlmutat. Az utóbbi évek gyakorlata szerint, a Káté a kar valamennyi rendezvényén aktívan és eredménnyel képviselteti magát. Egy igazán összetartó és családias közösség tagja lehet az, aki úgy dönt, hogy jelentkezik az újság szerkesztőségébe.

Az újság havonta jelenik meg nyomtatásban, de a blogunkon folyamatosan közöljük a legfrissebb híreket és érdekességeket.

A cikkek igen széles skálán mozoghatnak: a puszta szórakoztatástól az egyetemet érintő informatív cikkeken át egészen a komolyabb hangvételű szakmai, illetve tudományos jellegű írásokig. A cikkek mellett riportok és interjúk is szerepelnek a lap hasábjain, melyek kiváló lehetőséget biztosítanak kapcsolatok építésére, mind a karon oktató tanárokkal, mind az ipar szereplőivel, mind pedig akár sportolókkal, zenészekkel, színészekkel stb.

A cikkírók mellett az újság elkészülése még rengeteg egyéb erőforrást igényel. Elengedhetetlen az újság ellenőrzése tartalmi, stilisztikai, illetve helyesírási szempontból, hogy az újságba kerülő anyagok a lehető legkifogástalanabb állapotban kerüljenek az olvasók elé. Ezt a feladatot végzik el a tartalmi ellenőrzők és az olvasószerkesztők.

Szükség van továbbá grafikusokra, akik nem csak a cikkekhez készíthetnek apróbb kedvcsináló grafikákat, hanem lehetőségük van megalkotni az újság címlapját is, melyet aztán ezernél is több ember fog megcsodálni. Kiadványkészítés, illetve arculattervezés terén jobb referenciát találni sem lehetne, mint azt, hogy valaki már valódi, 1000 példányszámban megjelenő újság borítóján megjelent grafikát tudhat magáénak.

A lehetőségek pedig még mindig nem merültek ki, ugyanis a laphoz elengedhetetlenül szükségesek tördelők is, akik az egész újságot végleges formájába öntik, munkájuk során nagyon hasznos tapasztalatokra téve szert szintén a kiadványtervezés és -szerkesztés terén. Eközben kiváló szoftverekkel ismerkedhetnek meg, melyek mind-mind jól mutatnak majd az önéletrajzban.

Szintúgy a szerkesztőség kötelékét erősítik a riporterek is, akik a Kármán Stúdióval közös KáTV néven futó projekt során állnak a kamera „felvett” oldalára, és készítenek videoriportokat a különféle eseményekről, legyen szó akár egyetemi rendezvényről, akár komolyabb országos eseményről.

A rengeteg hasznos tapasztalatszerzési lehetőség és a kiváló közösségen túl meg kell, hogy említsük a kollégiumi pontozási rendszert, mely nagymértékben veszi figyelembe az öntevékeny körökben végzett munkát. Ezek közé tartozik a Káté is, méghozzá igen előkelő helyen áll a pontozásban! Továbbá a kollégisták és a nem kollégisták számára is megnyit egy sokak által kevéssé ismert ajtót, méghozzá a közösségi ösztöndíjra való pályázás lehetőségét.

Végső fokozásként még megemlítenénk, hogy a Káté egy bejegyzett sajtóorgánum és mint olyan, jogosult a tagoknak sajtóigazolványt kiadni. Mondani sem kell, hogy milyen sok előnyt élvezhet ki az, aki ilyen igazolvánnyal rendelkezik... Csak példaként említenénk, hogy egyes múzeumok látogatása sajtókártyával ingyenes!

Azonban minden itt felsorolt érv eltörpül amellett, hogy a Kátésok nem csak munkatársak, hanem barátok is! Az újság készítői egy összetartó és családias társaság. Kátés társadhoz bizalommal fordulhatsz segítségért vagy egy felesleges sörért. Ő örömmel segít majd neked, hiszen már vele is így bántak az „Öregek”.

Ha kedvet kaptál arra, hogy kipróbáld magad egy ilyen új feladatban, és nem bánod, ha sok új barátod lesz, akkor szeretettel várunk Téged is a Káté tagjai közé! Kövesd figyelemmel nyomtatott és online felületeinket vagy a kollégiumi hirdetőket, hogy időben értesülj programjainkról, illetve toborzógyűlésünk időpontjáról!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Blog
Facebook

               kontur logo

Elérhetőségeink

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Gépészkari Hallgatói Képviselet

Cím:
1111 Budapest, Irinyi József utca 1-17.

Telefon (hétköznap 16:00 - 20:00):
Általános ügyek:
+36 30 / 759 4147

Szociális, kollégiumi ügyek:
+36 20 / 224 - 4139

Ügyelet

Szorgalmi időszakban

Hétfő

18:00-19:00

Kedd

18:00-19:00

Szerda

18:00-19:00

Csütörtök

16:00-17:00

Vizsgaidőszakban

Hétfő

18:00-19:00

Kedd

17:00-18:00

Szerda

18:00-19:00

Csütörtök

16:00-17:00

Kapcsolat

Általános ügyek
info@ghk.bme.hu

Tanulmányi ügyek
tanulmanyi@ghk.bme.hu

Kollégiumi ügyek
kollegium@ghk.bme.hu

Szociális ügyek
szoc@ghk.bme.hu

Ösztöndíjakkal kapcsolatos ügyek
osztondij@ghk.bme.hu

Nemzetközi ügyek
international@ghk.bme.hu