A jelenlegi mesterképzési szakok mintatanterveit legutóbb 2018-2019-ben vizsgálta felül és dolgozta át a Kar. A Nemzeti felsőoktatásról szóló törvény (Nftv.) szerint a mintatanterveket minden 5. évben felül kell vizsgálni, így a 2023. évben elérkeztünk a mesterképzési szakok következő nagy felülvizsgálatához.

A felülvizsgálat célja, hogy a jelenlegi mintatanterv sikerességét megvizsgálva, a hallgatói, oktatói és munkaadói (ipari szereplők) vélemények alapján egy korszerűbb új mintatanterv kerüljön összeállításra.

Amennyiben véleményeddel szeretnél hozzájárulni az MSc képzések új mintatantervének formálásához, úgy az alábbi linken érheted el a rád vonatkozó kérdőívet.

Kérdőívek

 

A hallgatói vélemények képviselete és szerepe

Sokan úgy gondolják, hogy a hallgatóknak nincs nagy hatásuk, beleszólásuk egy ilyen felülvizsgálatba, azonban a Gépészkari Hallgatói Képviselet tagjai részt vesznek a különféle kari bizottságok és képzési szakbizottságok ülésein is. Ezen Bizottságok keretein belül a hallgatókat érintő kérdésekben, többek között a mintanterv felülvizsgálat kérdéseiben, a hallgatók véleményét és érdekeit képviselik.

A képzés értünk, hallgatókért van, így a Mi észrevételeinknek és meglátásainknak is döntő szerepe van a mintatantervek kialakítása során. Annak érdekében, hogy a mesterképzési szakok következő mintatanterve a lehető legeredményesebb legyen, szükséges megismernünk a véleményeteket!

MSc mintatanterv felülvizsgálat szakspecifikus kérdőívei

A véleményetek felméréséhez a Gépészkari Hallgatói Képviselet elkészített minden szakhoz egy-egy specifikus kérdőívet, amely keretein belül véleményt formálhattok a jelenlegi képzésről, a mintatantervről, a tantárgyakról, a specializációkról, illetve elmondhatjátok a fejlesztési javaslataitokat és ötleteiteket is.

BSc hallgatóknak szóló kérdőív

A teljeskörű felülvizsgálat érdekében fel szeretnénk mérni a jelenleg BSc képzésüket teljesítő, továbbá a BSc képzésüket már elvégzett, de a Kar mesterképzésein tovább nem tanuló hallgatók véleményét is. Számotokra a BSc hallgatók a Gépészmérnöki Kar MSc képzéseiről kérdőívet szükséges kitölteni. A kérdőív kitöltései felhasználásra fognak kerülni az MSc képzések új mintatantervének kialakítása során.

 

A kérdőívek kitöltési időszakának kezdete: 2023.11.17. (péntek) 7:00
A kérdőívek kitöltési időszakának vége: 2023.12.18. (hétfő) 23:59

A kérdőív kitöltése több időt is igénybe vehet, így lehetőségetek van a kérdőívet elmenteni és később a megadott felhasználói adatokkal ugyanonnan folytatni.

A kérdőív kitöltéséért közéleti pont jár.

Ha a mintatanterv felülvizsgálattal, a kérdőívvel vagy annak kitöltésével kapcsolatban kérdésed volna fordulj hozzánk bátran a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen keresztül.

A Szavazási Bizottság összeszámolta a szavazatokat, amely alapján a következő eredmény született a Gépészkari Hallgatói Képviselet 2023. évi Tisztújításán. A Tisztújító Szavazás érvényes és eredményes volt. A Képviseletbe a 14 legtöbb szavazatot kapott jelölt jutott be, sorrendben:

Agócs Norbert 540 
Láng Dorottya 426
Allacher Anna 417
Kelle Gergő 405
Nemoda Milán 398
Odus Máté 316
Horváth Mátyás 309
Lévai Imre 305
Fülöp Gergely János 304
Facskó Vince 294
Tóth Dániel Csaba 290
Peti Viola 288
Szrogh Nóra 280
Nyilas Zoltán 268
Sándor Alexandra 264
Szász Zsolt 251
Papp Bercel Tas 224
Babai András 222
Beyer-Dóczy András 211
Tóth Zoltán 204
Keresztes Kornél Gábor 203
Kesjár Andor 199

 

A Szavazás jegyzőkönyve itt érhető el:
Jegyzőkönyv

A Hallgatói fórum jegyzőkönyve is elérhető itt:
Fórum

A Gépészkari Hallgatói Képviselet a Hallgatói Önkormányzat Alapszabály 19. § szerinti Kari Hallgatói Fórumot hív össze, amelyre szeretettel várunk Titeket.

Időpontja: 2023. október 12. (csütörtök) 18:00

Helyszíne: K épület 51. terem (Aud.max.)

A Fórum célja, hogy tájékoztatást adjunk a BME kontrollált intézményi működési modell-fejlesztésével kapcsolatban. A Fórum során bemutatjuk ennek megfelelően a fejlesztés eddigi történéseit és ezzel kapcsolatban feltehetitek a kérdéseiteket, amik foglalkoztatnak Titeket. Az Egyetemi Hallgatói Képviselet honlapján található hírfolyamot előzetes tájékozódás szempontjából érdemes elolvasni a Fórum előtt.

A fórum napirendje:

 1. Tájékoztatás az intézményi működési modell-fejlesztéssel kapcsolatban
 2. Hallgatói kérdések
 3. Egyebek

A Fórum nem sajtónyilvános. Ezen levél alapján a Fórum meghívottjai a Kar hallgatói (HÖK ASZ 19.§ (7)), akiket véleménynyilvánítási jog illet meg. A Fórumon való részvétel feltétele az érvényes BME-s diákigazolvány felmutatása.


A Fórumról készült emlékeztető az alábbi linken elérhető:

Emlékeztető

A Gépészmérnöki Kar Hallgatói Önkormányzatának (GPK HÖK) jelenleg érvényes Szervezeti és Működési Szabályzata (SZMSZ) 2017-ben lépett hatályba. Az azóta eltelt évek alatt egyrészt alakult a Gépészkari Hallgatói Képviselet tevékenysége, másrészt többször megváltozott a jogszabályi környezet, amelyet az egyetemi szabályzatok is lekövettek, így különösen a Műegyetem Szervezeti és Működési Rendje, valamint a BME Hallgatói Önkormányzat Alapszabálya.

A GHK elkezdte 2022 augusztusában a GPK HÖK SZMSZ átfogó felülvizsgálatát annak aktualizálása, valamint a szabályzati környezet változásának lekövetése érdekében. A módosítási javaslat ennek megfelelően:

 1. A GHK működésének leírását és annak fejlesztését segíti elő;
 2. A hatályban lévő BME Hallgatói Önkormányzat Alapszabályának előírásait követi le;
 3. Az SZMSZ értelmezhetőségét javítja nyelvtani, nyelvhelyességi és fogalmi hibák korrektúrázásával.

A GPK HÖK SZMSZ módosítási javaslatának főbb pontjait az alábbi dokumentumban foglaltuk össze számotokra. A dokumentum nem tartalmazza a nyelvtani, nyelvhelyességi és fogalmi hibák javítására vonatkozó módosítási javaslatokat, mivel ezek tartalmi változással nem járnak.

GPK HÖK SZMSZ változások

A Gépészkari Hallgatói Képviselet a GPK HÖK SZMSZ módosítására tett javaslatot 2023. szeptember 19-én egyhangúlag elfogadta. A döntést megelőzően a módosítási javaslatot

 • a Jogi Igazgatóság jogi szempontból véleményezte és támogatta,
 • a Dékáni Tanács egyhangúlag támogatta,
 • az Egyetemi Hallgatói Képviselet egyhangúlag jóváhagyta.

A Kari Tanács 2023. október 12-én dönt a GPK HÖK SZMSZ módosító javaslatának jóváhagyásáról. A GPK HÖK SZMSZ módosításáról a Kari Hallgatói Szavazásnak kell döntést hoznia a Hallgatói Önkormányzat Alapszabálya szerint, így a javaslatot szeretnénk elétek terjeszteni.

A GPK HÖK SZMSZ módosított törzsszövege és mellékletei:

A módosítási javaslat a 2023. szeptember 25. (hétfő) 18:00-tól tartandó Tisztújító Fórum keretein belül bemutatásra kerül. Amennyiben kérdésetek volna a GPK HÖK SZMSZ módosítási javaslatával kapcsolatban, úgy keressetek minket bátran az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen keresztül vagy gyertek el a Tisztújító Fórumra és tegyétek fel személyesen!

Kérjük a tisztelt Gépészmérnöki Kar Hallgatói Önkormányzatát, hogy támogassa a GPK HÖK SZMSZ módosítási javaslatát!

A Tisztújító Szavazásra 22 érvényes pályázat érkezett be. A jelöltek betűrendben a következők:

 1. Agócs Norbert
 2. Allacher Anna
 3. Babai András
 4. Beyer-Dóczy András
 5. Facskó Vince
 6. Fülöp Gergely János
 7. Horváth Mátyás
 8. Kelle Gergő
 9. Keresztes Kornél Gábor
 10. Kesjár Andor
 11. Láng Dorottya
 12. Lévai Imre
 13. Nemoda Milán Tamás
 14. Nyilas Zoltán
 15. Odus Máté
 16. Papp Bercel Tas
 17. Peti Viola
 18. Sándor Alexandra
 19. Szász Zsolt
 20. Szrogh Nóra
 21. Tóth Dániel
 22. Tóth Zoltán

A jelöltek pályázata, bemutatkozása az alábbi linken elérhető a KÁTÉ szavazási különszámban.
KÁTÉ szavazási különszám

További cikkeink...

               kontur logo