A Szavazási Bizottság összeszámolta a szavazatokat, amely alapján a következő eredmény született a Gépészkari Hallgatói Képviselet 2023. évi Tisztújításán. A Tisztújító Szavazás érvényes és eredményes volt. A Képviseletbe a 14 legtöbb szavazatot kapott jelölt jutott be, sorrendben:

Agócs Norbert 540 
Láng Dorottya 426
Allacher Anna 417
Kelle Gergő 405
Nemoda Milán 398
Odus Máté 316
Horváth Mátyás 309
Lévai Imre 305
Fülöp Gergely János 304
Facskó Vince 294
Tóth Dániel Csaba 290
Peti Viola 288
Szrogh Nóra 280
Nyilas Zoltán 268
Sándor Alexandra 264
Szász Zsolt 251
Papp Bercel Tas 224
Babai András 222
Beyer-Dóczy András 211
Tóth Zoltán 204
Keresztes Kornél Gábor 203
Kesjár Andor 199

 

 

A Gépészkari Hallgatói Képviselet a Hallgatói Önkormányzat Alapszabály 19. § szerinti Kari Hallgatói Fórumot hív össze, amelyre szeretettel várunk Titeket.

Időpontja: 2023. október 12. (csütörtök) 18:00

Helyszíne: K épület 51. terem (Aud.max.)

A Fórum célja, hogy tájékoztatást adjunk a BME kontrollált intézményi működési modell-fejlesztésével kapcsolatban. A Fórum során bemutatjuk ennek megfelelően a fejlesztés eddigi történéseit és ezzel kapcsolatban feltehetitek a kérdéseiteket, amik foglalkoztatnak Titeket. Az Egyetemi Hallgatói Képviselet honlapján található hírfolyamot előzetes tájékozódás szempontjából érdemes elolvasni a Fórum előtt.

A fórum napirendje:

 1. Tájékoztatás az intézményi működési modell-fejlesztéssel kapcsolatban
 2. Hallgatói kérdések
 3. Egyebek

A Fórum nem sajtónyilvános. Ezen levél alapján a Fórum meghívottjai a Kar hallgatói (HÖK ASZ 19.§ (7)), akiket véleménynyilvánítási jog illet meg. A Fórumon való részvétel feltétele az érvényes BME-s diákigazolvány felmutatása.

A Gépészmérnöki Kar Hallgatói Önkormányzatának (GPK HÖK) jelenleg érvényes Szervezeti és Működési Szabályzata (SZMSZ) 2017-ben lépett hatályba. Az azóta eltelt évek alatt egyrészt alakult a Gépészkari Hallgatói Képviselet tevékenysége, másrészt többször megváltozott a jogszabályi környezet, amelyet az egyetemi szabályzatok is lekövettek, így különösen a Műegyetem Szervezeti és Működési Rendje, valamint a BME Hallgatói Önkormányzat Alapszabálya.

A GHK elkezdte 2022 augusztusában a GPK HÖK SZMSZ átfogó felülvizsgálatát annak aktualizálása, valamint a szabályzati környezet változásának lekövetése érdekében. A módosítási javaslat ennek megfelelően:

 1. A GHK működésének leírását és annak fejlesztését segíti elő;
 2. A hatályban lévő BME Hallgatói Önkormányzat Alapszabályának előírásait követi le;
 3. Az SZMSZ értelmezhetőségét javítja nyelvtani, nyelvhelyességi és fogalmi hibák korrektúrázásával.

A GPK HÖK SZMSZ módosítási javaslatának főbb pontjait az alábbi dokumentumban foglaltuk össze számotokra. A dokumentum nem tartalmazza a nyelvtani, nyelvhelyességi és fogalmi hibák javítására vonatkozó módosítási javaslatokat, mivel ezek tartalmi változással nem járnak.

GPK HÖK SZMSZ változások

A Gépészkari Hallgatói Képviselet a GPK HÖK SZMSZ módosítására tett javaslatot 2023. szeptember 19-én egyhangúlag elfogadta. A döntést megelőzően a módosítási javaslatot

 • a Jogi Igazgatóság jogi szempontból véleményezte és támogatta,
 • a Dékáni Tanács egyhangúlag támogatta,
 • az Egyetemi Hallgatói Képviselet egyhangúlag jóváhagyta.

A Kari Tanács 2023. október 12-én dönt a GPK HÖK SZMSZ módosító javaslatának jóváhagyásáról. A GPK HÖK SZMSZ módosításáról a Kari Hallgatói Szavazásnak kell döntést hoznia a Hallgatói Önkormányzat Alapszabálya szerint, így a javaslatot szeretnénk elétek terjeszteni.

A GPK HÖK SZMSZ módosított törzsszövege és mellékletei:

A módosítási javaslat a 2023. szeptember 25. (hétfő) 18:00-tól tartandó Tisztújító Fórum keretein belül bemutatásra kerül. Amennyiben kérdésetek volna a GPK HÖK SZMSZ módosítási javaslatával kapcsolatban, úgy keressetek minket bátran az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen keresztül vagy gyertek el a Tisztújító Fórumra és tegyétek fel személyesen!

Kérjük a tisztelt Gépészmérnöki Kar Hallgatói Önkormányzatát, hogy támogassa a GPK HÖK SZMSZ módosítási javaslatát!

A Tisztújító Szavazásra 22 érvényes pályázat érkezett be. A jelöltek betűrendben a következők:

 1. Agócs Norbert
 2. Allacher Anna
 3. Babai András
 4. Beyer-Dóczy András
 5. Facskó Vince
 6. Fülöp Gergely János
 7. Horváth Mátyás
 8. Kelle Gergő
 9. Keresztes Kornél Gábor
 10. Kesjár Andor
 11. Láng Dorottya
 12. Lévai Imre
 13. Nemoda Milán Tamás
 14. Nyilas Zoltán
 15. Odus Máté
 16. Papp Bercel Tas
 17. Peti Viola
 18. Sándor Alexandra
 19. Szász Zsolt
 20. Szrogh Nóra
 21. Tóth Dániel
 22. Tóth Zoltán

A jelöltek pályázata, bemutatkozása az alábbi linken elérhető a KÁTÉ szavazási különszámban.
KÁTÉ szavazási különszám

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészkari Hallgatói Képviselet pályázatot hirdet a BME Hallgatói Önkormányzatának Alapszabálya alapján az elnöki tisztség betöltésére. A GHK elnök feladatai és kötelességei megtalálhatóak a HÖK ASZ 24. §-ban, illetve a GPK HÖK SZMSZ 12. §-ban.

Az elnök választás időpontja: 2023. október 4.
Az elnök választás helyszíne: KTK 919

Pályázati kiírás
Pályázati adatlap

A jelölés menete

Idén is elérkeztünk a Gépészmérnöki Kar Hallgatói Önkormányzat Tisztújításához. Az önkormányzatiságból következik, hogy minden, a Gépészmérnöki Karral jogviszonyban álló hallgató választó és választható. Fontos, hogy a megfelelő emberek képviseljék a Hallgatói Önkormányzatot a következő évben is, ezért fontold meg indulásod.

Online jelentkezési határidő: 2023. szeptember 13. (szerda) 23:59:59

Jelentkezési lap leadási határideje: 2023. szeptember 14. (csütörtök) 12:00

(A határidőn túl beérkező, vagy hiányos jelentkezés érvénytelen!)

 

Ízelítőül, hogy mivel foglalkozhatsz HK-sként

Kollégiumi ügyek intézése, legyen szó a felvételi eljárás lebonyolításáról, a fegyelmi eljárásokon való részvételtől, az Üzemeltetővel való kapcsolattartáson keresztül minden olyan ügyről, ami a kollégisták mindennapjait érintik.

A Szociális, illetve Ösztöndíj Bizottságaink foglalkoznak a hallgatói normatíva minél igazságosabb, motiválóbb elosztásával. Az Ösztöndíj Bizottság felel az összes teljesítményalapú ösztöndíjért, mint Tanulmányi, Kari BME, Sport, Közösségi, Közéleti ösztöndíj. Ha szeretnél részt venni a kiírások, pontrendszerek, elosztási elvek készítésében, akkor itt a helyed. A rendszeres szociális ösztöndíjakra félévente beérkező több mint 200 pályázat elbírálása a Szociális Bizottság feladata, ezen kívül részt veszünk a pontrendszer kialakításában, folyamatos fejlesztésében.

Tanulmányi és Oktatási Bizottságunk feladata kevésbé látványos, de annál inkább érezhető. A Bizottság segíti összeállítani a Kar ZH naptárát, vizsganaptárát. Akik ebben a bizottságban dolgoznak, azok folyamatos kapcsolatban állnak az oktatókkal, és arra törekednek, hogy minél egyenletesebben legyen a terhelés megoszlása a félév során. Ezen kívül a hallgatói kérelmek elbírálásában is részt vesznek, ebből kifolyólag tanácsot tudnak adni nektek ügyes-bajos problémáitokban. A bizottság részt vesz a különböző képzéseink felülvizsgálatában és a beérkező információk feldolgozásában, ezek alapján az új tantervek kidolgozásában is.

Ha valami pezsgőbb dologra vágysz, akkor megtalálhatod a helyed rendezvényesként, hiszen a Kar hagyományait őrző eseményeket is mi szervezzük. Ilyen a Kollégista avató, Gólyabál, Gyűrűavató, Harmadoló Est, vagy akár a Kulturális és Szakmai hét. Mindezen rendezvények és a hallgatói csoportok, valamint a Hallgatói Képviselet gazdasági felügyeletét a gazdaságisaink látják el.

Ha kedvet kaptál valamelyik területhez, akkor gyere, és jelentkezz HK-snak!

 

A jelentkezés/jelölés menete

A jelentkezés/jelölés két részből áll: elektronikus jelentkezés és személyes jelentkezés.
A jelölő lapot szükséges kitölteni és személyesen leadni az EHK irodában.

Jelölő lap

 • A leadás helyszíne: BME K. épület 1. emelet 61. EHK iroda
 • Leadás lehetséges időpontja: H-P 10-14 óra

A jelentkezést/jelölést szükséges elektronikusan is leadni!

Küldj e-mailt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre a jelentkezési időszakban. A határidőn túl beérkező jelentkezés érvénytelen!

Az e-mail tárgya ez legyen: „HK jelentkezés 2023”.

Az e-mailnek a következőket kell tartalmaznia (a szöveges anyagokat .docx formátumban):

 • jelentkező neve
 • igazolványkép (álló, rövidebbik oldala min. 900 px, .jpg vagy .png, külön csatolva)
 • jelentkező telefonszáma
 • jelentkező e-mail címe
 • jelentkező szakja
 • jelentkező beiratkozásának éve
 • rövid (maximum 60 szó) bemutatkozás, arról, hogy mit kell tudni rólad
  (ez fog kikerülni a fórumon a PowerPoint prezentációba és ez kerül felolvasásra)
 • hosszabb (min. 2000, max. 2150 karakter szóközzel) bemutatkozás a jövőbeli HK-s terveidről, az eddigi munkásságodról (ez jelenik meg a választási különszámában)

Elérkezett a GHK 2023. évi Tisztújítása, így Kari Hallgatói Szavazást tartunk. A Tisztújítás mellett a Szavazás dönt a GPK szociális pályázat bírálók személyéről. Ezzel kapcsolatosan az elkövetkező hetekben több fontos információt osztunk majd meg Veletek.

SZAVAZÁSI BIZOTTSÁG

A Kari Hallgatói Szavazás lebonyolítását a Szavazási Bizottság végzi. A szavazással kapcsolatos észrevételekkel, kérdésekkel keresd a Szavazati Bizottságot és elnökét! A Szavazási Bizottság irodája: Egyetemi Hallgatói Képviselet 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. K épület I. 61.

A bizottság tagjai:

Elnök:

Richter Kristóf (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Karunk dékánja által delegált oktató:

Dr. Szabó Tibor (Dékáni Hivatal vezetője)

EHK delegált:

Szatzger Martin (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

A GHK által felkért további tagok:

Horváth Bence

Szentgróti Péter

VÁLASZTÓI NÉVJEGYZÉK

A névjegyzék megtekintésére előzetesen egyeztetett időpontban a Szavazási Bizottság vezetőjénél van lehetőséged. Időpontot egyeztetni a fent megadott e-mail címen van lehetőséged. A hatályos BME HÖK Alapszabály szerint, az Egyetem tanulmányi rendszerének adatai alapján jelenleg gépészkari jogviszonnyal rendelkező hallgatók jogosultak a Szavazáson részt venni. Kérlek, hogy ellenőrizd Te is, benne vagy-e a névjegyzékben, ugyanis a hatályos BME HÖK Alapszabály szerint a Szavazást megelőző második napig lehet kifogást benyújtani a Szavazási Bizottság elnökéhez a névjegyzékbe vétellel kapcsolatban!

FÓRUM IDŐPONTJA ÉS HELYSZÍNE

 1. szeptember 25. (hétfő) 18:00 AudMax

SZAVAZÁSI IDŐPONTOK ÉS HELYSZÍNEK

szeptember 25. – szeptember 29.

2023.09.25. 21:00-tól 2023.09.29. 09:00-ig elektronikus formában a NEPTUN rendszerben

A GHK a 2023-ban megrendezett HK ZH tudásfelmérőn az eredmények összesítése alapján 77%-os teljesítményt nyújtott és így I. helyezést ért el. 

Az egyéni eredmények:

 • Általános (kezdő): Láng Dorottya (I. helyezés), Szász Zsolt (II. helyezés)
 • Általános (haladó): Szilvási Márton (I. helyezés)
 • Vezetői terület: Agócs Norbert (I. helyezés)
 • Oktatási terület (alap): Facskó Vince (II. helyezés)
 • Oktatási terület (referensi): Kelle Gergő (I. helyezés)
 • Pályázat terület (alap): Nyilas Zoltán (II. helyezés), Szász Zsolt (III. helyezés)
 • Pályázati terület (referensi): Szilvási Márton (I. helyezés)
 • Szociális terület (alap): Láng Dorottya (I. helyezés)
 • Szociális terület (referensi): Tóth Dániel (II. helyezés)
 • Kollégiumi terület (referens): Fülöp Gergely (III. helyezés)
 • Gazdasági terület (alap): Horváth Mátyás (III. helyezés)
 • Gazdasági terület (referens): Pogácsás Panna (I. helyezés)

További cikkeink...

               kontur logo