BSc mintatanterv-felülvizsgálat 2021 - Kérdőív

 Energ  gépész
 mecha  termék

A jelenlegi alapképzési szakok mintatantervei 2016-ban lettek felülvizsgálva és átdolgozva. A Nemzeti felsőoktatásról szóló törvény (Nftv.) szerint a mintatanterveket minden 5. évben felül kell vizsgálni, így a 2021. évben elérkeztünk az alapképzési szakok második nagy felülvizsgálatához.

A BSC mintanterv felülvizsgálat célja

A felülvizsgálat célja, hogy a jelenlegi mintatanterv sikerességét megvizsgálva, a hallgatói és oktatói vélemények alapján egy minél eredményesebb, korszerűbb új mintataterv kerüljön összeállításra. A következő mintatanterv 2022. őszén kerül bevezetésre felmenő rendszerben.

A hallgatói vélemények képviselete és szerepe

Sokan úgy gondolják, hogy a hallgatóknak nincs nagy hatásuk egy-egy ilyen kari folyamat lebonyolításában. Ez azonban nem így van! A Gépészkari Hallgatói Képviselet tagjai részt vesznek a különféle kari bizottságok és képzési szakbizottságok ülésein, amelyek keretein belül a hallgatókat érintő kérdésekben, többek között a mintanterv felülvizsgálat kérdéseiben, a hallgatók véleményét és érdekeit képviselik.

Annak érdekében, hogy az alapképzési szakok következő mintanterve a lehető legeredményesebb legyen, szükséges megismernünk a véleményeteket! A képzés értünk, hallgatókért van, így a mi észrevételeinknek és meglátásainknak is döntő szerepe van a mintantervek kialakítása során.

BSc mintatanterv felülvizsgálat – Kérdőív

A véleményetek felméréséhez elkészítésre került minden szakhoz egy-egy specifikus kérdőív, amely keretein belül véleményt formálhattok a jelenlegi képzésről, a mintatantervről, a tantárgyakról, a specializációkról, illetve elmondhatjátok a fejlesztési javaslataitokat és ötleteiteket is.

A kérdőív kitöltési időszakának kezdete: 2021.11.11. (csütörtök) 20:00

A kérdőív kitöltési időszakának vége: 2022.01.09. (vasárnap) 23:59

A kérdőív súlya és jelentősége miatt fontos, hogy mindenki alaposan és körültekintően töltse ki. A kérdőív kitöltése több időt is igénybe vehet, így lehetőségetek van a kérdőívet elmenteni és később a megadott felhasználói adatokkal ugyanonnan folytatni.

A kérdőív kitöltéséért közéleti pont jár.

BSc mintatanterv felülvizsgálat – Fórum

Az alapképzési szakok mintatantervének felülvizsgálatának jelentőségéről, folyamatáról, illetve a kérdőív tartalmáról és sajátosságairól egy fórum keretein belül szeretnénk Nektek bővebb információt nyújtani.

A fórum helyszíne: BME K234  

A fórum időpontja: 2021.11.11. 18:10

A fórum egy általános betekintést nyújt számotokra abba, hogy mi a képzés felülvizsgálat pontos folyamata, miért érdemes részt venni a képzés felülvizsgálatban és milyen hatása lehet a hallgatói véleményeknek. A fórum keretein belül lehetőségetek van kérdezni a felülvizsgálattal kapcsolatban.

Mondd el a véleményed, hallasd a hangod, és járulj hozzá ahhoz, hogy 2022. szeptemberében jobb és modernebb alapképzési szakok indulhassanak el a BME Gépészmérnöki Karán!

Kérdőívek

Megkezdődött a keresztféléves felvételi eljárás a 2022 februárjában induló alapképzési, mesterképzési és osztatlan képzési szakokra. A keresztféléves felvételi eljárással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat alább foglaljuk össze számotokra.

Felvételi menetrend

Határidő

Teendő

2021. november 15. 23:59

Felsőoktatási felvételi jelentkezési határidő az E-felvételiben

2021. november 20. 23:59

Felsőoktatási felvételi jelentkezés hitelesítése

2022. január 10. 23:59

Dokumentum feltöltési határidő

2022. január 24.

Ponthatárok, felvételi eredmények várható kihirdetése

Az E-felvételi folyamata

A magyarországi központi felsőoktatási felvételi eljárásban kizárólag elektronikusan lehet jelentkezni: a Felvi.hu E-felvételi szolgáltatásán keresztül, ahol az adatokat egy online felületen kell rögzíteni. Az E-felvételi leadásának menete:

 1. Regisztráció az Felvi.hu weboldalon
 2. Biztonsági kód és felvételi azonosító szám megadása az email alapján
 3. Jelentkezési adatok és jelentkezési helyek rögzítése
 4. Szükséges dokumentumok feltöltése
 5. Jelentkezés hitelesítése
 6. További tájékozódás, ügyintézés

A jelentkezési határidőt követően az E-felvételi felületén jelentkezést már NEM lehet kezdeményezni, csak a hitelesítést lehet elvégezni az Ügyfélkapun keresztül vagy postai úton. A hitelesített státusz az E-felvételi rendszerben ellenőrizhető. A jelentkezés hitelesítés nélkül érvénytelen!

A feltöltendő dokumentumok

Az E-felvételi jelentkezéskor fel kell tölteni valamennyi, a jelentkezéshez, pontszámításhoz szükséges és már rendelkezésre álló dokumentumot. Az ezt követően kézhez kapott dokumentumokat legkésőbb 2022. január 10-ig lehet feltölteni. Az alábbi dokumentumokat NEM kell feltölteni a rendszerbe:

 • január 1. után megszerzett államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány;
 • január 1. után kibocsátott magyar rendszerű érettségi bizonyítvány;
 • február 1. után szerzett magyar felsőfokú végzettséget igazoló oklevél;
 • február 1. után kibocsátott szakirányú továbbképzésről szóló oklevél.

A gépészkari kiegészítő eljárás menete

A gépészkari kiegészítő eljárással kapcsolatban a Gépészmérnöki Kar honlapján olvashattok bővebben.

A felvétel szakmai feltételei, kreditelismerési eljárás

Az egyes alapszakok a kiválasztott mesterszak vonatkozásában lehetnek feltétel nélkül, teljes kreditelismeréssel elfogadottak, részleges kreditelismeréssel elfogadottak, továbbá az előző két csoportba nem tartozók. Az alapképzési szak kreditelismerésétől függően felvezető tantárgyak kerülnek kiírásra a következőképpen:

 • Amennyiben az általad elvégzett alapképzési szak teljes kreditelismeréssel kerül elfogadásra, úgy felvezető tantárgy teljesítése nem szükséges.
 • Amennyiben az általad elvégzett alapképzési szak részleges kreditelismeréssel kerül elfogadásra, úgy a választott szaknak és specializációnak megfelelő felvezető tantárgyak teljesítése szükséges.
 • Amennyiben az általad elvégzett alapképzési szak egyik csoportba sem sorolható, úgy bizonyos elvárt kompetenciákat kell teljesíteni a felvételihez.

A felvezető tantárgyak a BME Tanulmányi és vizsgaszabályzata (TVSZ) alapján kreditérték nélküli kritériumkövetelmények, amik teljesítésére a teljes képzési időszak alatt van lehetőség. A gépészkari mesterképzési szakokhoz tartozó felvezető tantárgyakról és a kreditelismeréssel elfogadott szakok listáját az alábbi dokumentumban találhatjátok meg.

Egyéb tudnivalók

A 2022. évi keresztféléves felvételi eljárás menetéről és a gépészkari kiegészítő eljárással kapcsolatos egyéb tudnivalókról az alábbi linkeken keresztül tájékozódhattok:

A központi felvételi eljárással kapcsolatban az Oktatási Hivatal munkatársaival (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) érdemes felvenni a kapcsolatot. A gépészkari MSc képzésekkel és jelentkezéssel kapcsolatban keressetek minket (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy Gépészkari Dékáni Hivatal munkatársait (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

A BME honlapján közzétett tájékoztatóban megtalálhatjátok az átsorolások helyzetével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és a teljes eljárásrendet.

1.     Kik érintetettek?

Azok a hallgatók érintettek az átsorolás visszavonásával kapcsolatban, akik a 2020/21. tanév végén a tanulmányi eredményeik alapján átsorolásra kerültek állami ösztöndíjas képzési formáról önköltséges képzési formára.

A tanulmányi alapon történő átsorolás feltételei a TVSZ 74/A.§ alapján:

 1. az utolsó két aktív, hazai félévben min. 36 kredit teljesítése;
 2. az utolsó két aktív hazai félévben min. 3,0 súlyozott tanulmányi átlag teljesítése.

Azokra a hallgatókra nem vonatkozik az átsorolás visszavonása, akik az egyéni vagy képzéshez kötött támogatási idejük alapján, illetve saját kérésre kerültek átsorolásra.

2.     Milyen esetekre terjed ki az eljárásrend?

A központi eljárásrend a következő esetekre tér ki bővebben:

 1. az átsorolás után a hallgató önköltséges képzésen folytatta tanulmányait;
 2. az átsorolás miatt a hallgatói jogviszonyát megszüntető hallgatók;
 3. az átsorolás miatt újrafelvételizett hallgatók;
 4. az átsorolás miatt passzív státusszal bejelentkező hallgatók.

A felsorolt esetekre vonatkozó pontos előírásokat és eljárásrendet a BME honlapján közétett tájékoztató III. szakaszában találhatjátok meg.

Az érintett hallgatók teendői:

 • Az 1. esetben az érintett hallgatóknak nincs további teendőjük.
 • A 2., 3., illetve 4. esetben az érintett hallgatóknak nyilatkozniuk kell 2021. szeptember 30-ig, hogy miként szeretnék folytatni a tanulmányaikat.

3.     Milyen kedvezményeket kapnak az érintett hallgatók?

Az önköltséges képzésre történő átsorolás visszavonásával érintett hallgatók a következő kedvezményeket kapják:

 • Meghosszabbított, díjmentes tantárgy- és kurzusfelvétel 2021. szeptember 30-ig;
 • Az előírt jelenléti követelmények alóli visszamenőleges mentesség szeptember 30-ig;
 • A szeptember 30-ig megtartott teljesítményértékelések esetén biztosításra kerül egy külön teljesítési alkalom.

Tájékoztató

A Gépészmérnöki Kar a BME Tanulmányi és vizsgaszabályzatának 165. § (2) bekezdése alapján pályázatot írt ki demonstrátori megbízásra.

A pályázatot a demonstrátori tevékenységgel érintett oktatási szervezeti egység vezetőjéhez kell benyújtani 2021. szeptember 8-ig. Pályázatot az nyújthat be, illetve demonstrátori megbízást az kaphat, aki megfelel a TVSZ 165. § (5) bekezdésében előírt feltételeknek.

A pályázatnak tartalmaznia kell

 1. a pályázó nevét, oktatási azonosítóját (TR azonosítóját);
 2. az ellátandó feladatokat, azon tantárgyat, amelynek oktatásában közreműködni szándékozik;
 3. a demonstrátor szakmai felügyeletét ellátó oktató nevét, beosztását, szervezeti egységét;
 4. a pályázó rövid, motivációs levelét (miért szeretne demonstrátori tevékenységet ellátni);
 5. a szakmai felügyeletet ellátó oktató ajánlását, aláírását;
 6. a pályázó aláírását.

A pályázatot ezen az űrlapon lehet benyújtani a tanszék vezetőjéhez.

A pályázatokat az oktatási szervezeti egység vezetője rangsorolja és ez alapján tesz javaslatot a demonstrátori megbízás kiadására. A demonstrátori tevékenységet a Gépészmérnöki Kar a mesterszakos felvételi eljárásban és a doktori felvételi eljárásban többletponttal elismeri.

A demonstrátori megbízásokat a dékán adja ki az első oktatási hét végén. A demonstrátorokra vonatkozó előírásokat a TVSZ VI. Fejezete tartalmazza.

Szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy elindult a 2022-es tavaszi szemeszterre az Erasmus+ pótpályázati időszak. A pótpályázat keretein belül lehetőségetek nyílik a rendes pályázati időszak után szabadon maradt intézményi férőhelyekre jelentkezni, és így egy félévet Európa neves egyetemein tanulni.

Az Erasmus+ tanulmányi ösztöndíj pótpályázattal kapcsolatban minden információ részletesen megtalálható a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság weboldalán:

A pályázattal kapcsolatos fontos információk:

 • A pályázatot csak elektronikusan Neptunon keresztül, a 064-es kérvénnyel kell benyújtani. A megfelelő dokumentumokat PDF formátumú fájlként kell ehhez csatolni.
 • Minden pályázó esetében a Neptunban rögzített nyelvvizsga bizonyítvány(ok) lesz(nek) figyelembe véve, így fokozottan ügyeljetek arra, hogy időben felkerüljenek a Neptunba.

A pályázat leadási határideje: 2021. augusztus 25. 22:00.

Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen keresztül.

A gépészmérnöki, energetikai mérnöki és a mechatronikai mérnöki alapképzési szakokon egy úgynevezett közbenső választási eljárásban a negyedik félév végén lehetőségetek van több specializáció közül választani. Ennek a mikéntjéről a következőkben olvashattok.

A specializáció választás általános feltételei

Az egyes specializációkra akkor jelentkezhettek, ha

 • eredményesen teljesítettétek a Matematika szigorlatot,
 • legalább 90 teljesített kredittel rendelkeztek és
 • teljesítitek az adott specializációhoz tartozó kritériumokat.

A specializációk bemutatkozásai

A specializációkat gondozó tanszékek szokásosan idén is megtartják a bemutatkozó foglalkozásaikat. A foglalkozások idén online módon lesznek megszervezve. Az egyes specializációkon eltérő módon kerülhet megszervezésre a bemutatkozás, így kísérjétek figyelemmel a GPK honlapját.

A specializációválasztás menetrendje

A specializációkra minden esetben a NEPTUN-ban kell jelentkezni. A jelentkezési felületet az Ügyintézés / Modulválasztás menüpont alatt találjátok. A jelentkezéshez fontos időszakok:

 • Jelentkezési időszak: 2021. június 28. 8:00 – július 9. 18:00
 • Az eredmények közzététele a kari honlapon: 2021. július 15-ig.
 • Jogorvoslati szakasz: 2021. július 16.-31.

Egyéb tudnivalók

Az egyes specializációk pontszámításáról, illetve kritériumairól a GPK weboldalán tudtuk bővebben tájékozódni. A táblázatok pontszámítás oszlopában található jelölések jelentései:

 • HSÁ – Halmozott súlyozott tanulmányi átlag (avagy: Kumulált súlyozott tanulmányi átlag)
 • KTÁ – A specializációhoz szükséges kritériumtantárgyak eredményeinek számtani átlaga

A saját halmozott súlyozott tanulmányi átlagotokat a NEPTUN-ban a tanulmányok / tanulmányi átlagok menüpont alatt meg tudjátok nézni. Itt kumulált súlyozott tanulmányi átlag néven láthatjátok.

Bármilyen kérdés esetén forduljatok hozzánk bizalommal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Kihirdetésre került az Erasmus+ tanulmányi ösztöndíj pályázat előzetes eredménye, amely a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság honlapján érhető el.

Az előzetes eredmény ellen észrevétel esetén 2021. március 12. 12:00 óráig van lehetőség felszólalni e-mailben. A felszólalás során az e-mailt a Gépészmérnöki Kar erasmus koordinátorának, Dr. Biró Istvánnak (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), illetve a GHK külügyi referensének, Takács Attilának (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) szükséges elküldeni.

Szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság idén a helyzetnek megfelelően online formában szervezi meg mobilitási fórumát, melynek célja az aktuális információk megosztása, és több különböző ösztöndíj program népszerűsítése. A fórum során sok hasznos információra tehettek szert többek között az Erasmus+ pályázattal kapcsolatban is.

Érintett témák:

 • Pan-European Seal (PES) Gyakornoki program felhívása
 • Európán kívüli hallgatói részképzések pályázati felhívás és tudnivalók
 • ATHENS intenzív kurzus
 • CEEPUS ösztöndíj program bemutatása
 • ERASMUS+ kiutazó szakmai gyakorlat
 • ERASMUS+ kiutazó részképzéses mobilitás

A mobilitási fórum időpontja: 2021. január 20. 14:00-16:00

A mobilitási fórum helye: MS Teams

A Teams értekezlethez a linket az NKI honlapján a mobilitási fórum oldalán éritek el, ahol az eseménnyel kapcsolatban részletesebb információt is találtok.

Szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy elindult a 2021/22-es évre az Erasmus+ pályázati időszak. A pályázat keretein belül lehetőségetek nyílik egy félévet Európa neves egyetemein tanulni.

Az Erasmus+ tanulmányi célú pályázattal kapcsolatban minden információ részletesen megtalálható a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság weboldalán:

A pályázathoz tartozó általunk összeállított általános tudnivalókat ezen a linken találjátok meg.

Az egyes országokban elérhető ösztöndíjak mértékét ezen a linken találjátok meg.

A pályázattal kapcsolatos fontos információk:

 • A pályázatot csak elektronikusan Neptunon keresztül, a 064-es kérvénnyel kell benyújtani. A megfelelő dokumentumokat PDF formátumú fájlként kell ehhez csatolni.
 • Minden pályázó esetében a Neptunban rögzített nyelvvizsga bizonyítvány(ok) lesz(nek) figyelembe véve, így fokozottan ügyeljetek arra, hogy időben felkerüljenek a Neptunba.

Fontosabb időszakok:

 • A pályázat leadási határideje: 2021. február 7. (vasárnap) 22:00.
 • Előzetes eredmény: 2021. március 5.
 • Fellebbezési időszak: 2021. március 5. - március 12. 12:00
 • Végleges eredmény: 2021. március 19.

 

Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen keresztül.

 

A DAAD (Német Felsőoktatási Csereszolgálat) és a Study in Germany szervezete virtuális börzét rendez, ahol az érdeklődőknek lehetősége nyílik német egyetemekkel találkozni és az elérhető oktatási kínálatról tájékozódni. Emellett kiváló lehetőség a diákoknak onilne, első kézből információt szerezni a németországi diákéletről és a cserekapcsolati lehetőségekről.

Az alábbi német egyetemek személyesen képviselik magukat a rendezvényen, így lehetőség lesz velük személyes konzultációra is:

 • DAAD (Német Felsőoktatási Csereszolgálat)
 • Augsburg University of Applied Sciences
 • Coburg University of Applied Sciences and Arts
 • Brandenburg University of Technology Cottbus-Senftenberg
 • Technische Universität Dresden
 • Catholic University of Eichstätt-Ingolstadt
 • Fulda University of Applied Sciences
 • University of Greifswald
 • SRH Universities Heidelberg
 • University of Hildesheim
 • Technische Universität Ilmenau
 • Johannes Gutenberg University Mainz
 • University of Mannheim
 • University of Passau
 • University of Potsdam
 • Trier University of Applied Sciences

A rendezvény időpontja:

-2020 október 16. 13-16 óráig

-2020 október 17. 13-17 óráig

Regisztrálni az alábbi linken lehet: 

https://www.ubivent.com/register/1/DAAD_VM_Europa

További cikkeink...

Alkategóriák

               kontur logo