Üdvözlünk Titeket a BME Gépészmérnöki Karán!

A Hallgatói Képviselet nevében szeretettel köszöntünk Benneteket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karán, és ezzel együtt gratuláljak a sikeres felvételitekhez!
A GPK-n igyekszünk segítséget nyújtani nektek, ha bármilyen kérdésetek merülne fel, vagy bizonytalanok lennétek valamiben. Az évfolyamtársaitokhoz, a felsőbb évesekhez, tankörvezetőitekhez vagy a Hallgatói Képviselethez is bátran fordulhattok, ha segítségre van szükségetek. Ha nem jutottatok a megfelelő információ birtokába, akkor az alábbi elérhetőségeken, felületeken találhattok a felmerülő kérdéseitekre választ vagy kérhettek tanácsot:

● A Hallgatói Képviselet honlapja: itt tesszük közzé a legfontosabb és legtöbb hallgatót érintő információkat, ezért érdemes frekventáltan nézegetni. Elsőévesként nagyon sok hasznos tudnivaló vár rátok a „Gólya” menüpontban.
● A honlap az elsődleges kommunikációs csatornánk, emellett még a Facebook oldalunkon tudtok tájékozódni, ahol igyekszünk minden lehetőséget közzétenni, illetve a fontosabb határidőkre még egy figyelmeztetést megjeleníteni, hogy biztosan ne maradjatok le semmi fontos dologról.

Amennyiben semmilyen felületen és csatornán nem találjátok a választ a kérdésetekre, illetve éppen senkit sem tudtok megkérdezni, akkor kereshettek bennünket tematikus e-mail címeink egyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. – tanulmányi ügyek
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. - teljesítmény alapú ösztöndíj pályázatok
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. – szociális alapú ösztöndíj pályázatok
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. - kollégiummal, teremigényléssel kapcsolatos kérdések
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. - általános, a fentiek közé nem sorolható egyéb témák, valamint rendezvénnyel kapcsolatos kérdések

Szorgalmi időszakban hétfőtől csütörtökig tartunk fogadóidőt a Hallgatói Képviselet irodájában, melyeknek időpontját a honlapunkon megtaláltok. Amennyiben azonnali segítségre van szükségetek, akkor hívhattok bennünket szociális és kollégiumi ügyekben a +36 20 / 224 – 4139-es, az általános kérdések estén a +36 30 / 747 - 3759 -es telefonszámon is.
Egyetemi éveitekre sok sikert és kitartást kívánok!

A Gépészkari Hallgatói Képviselet nevében sok szeretettel üdvözlünk Titeket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karán! Megcsináltátok!

A következőkben megtalálhatjátok a legfontosabb tudnivalókat az egyetemi pályafutásotok megkezdéséhez. A legfontosabb információkat az egyetemi élettel, tanulmányokkal és a tanév megkezdésével kapcsolatban már összefoglaltuk számotokra. Éljetek ezzel a lehetőséggel! 

Az egyetemi életetek megkezdése sok új tudnivalóval és intéznivalóval is jár, ezért kérjük az alább felsoroltakat mindenképp tegyétek meg:

 • Olvassátok végig a weblapunk “Gólya” füle alatt található információkat, hiszen itt szinte minden fontos kérdésre megtalálhatjátok a választ. Kísérjétek figyelemmel az oldalt, hiszen az infókat folyamatosan frissítjük!
 • Lájkoljátok be a Gépészkari Hallgatói Képviselet facebook oldalát! A GHK facebook oldalán sok hasznos információt megtalálhattok. A legfontosabb határidőket és hasznos pályázati lehetőséget itt mindig megosztunk. Továbbá itt olvashatják majd a rendszeresen megjelenő Hasznos Tippek sorozatunkat is, amely segíthet számotokra mind a tanulmányaitokban mind akár a szociális pályázat leadásában.
 • Olvassátok gyakran a Hallgatói Képviselet hivatalos honlapját! A honlapunkon értesülhettek a legtöbb hivatalos információról, mint pl. a kollégiumi férőhelypályázat, a szociális ösztöndíjak, tanulmányi ösztöndíjak, a zárhelyik ütemezéséről stb. Ezekről semmiképpen nem érdemes lemaradni!
 • Jelentkezzetek az évfolyam és a szak hivatalos facebook csoportjaiba! Ezekben a csoportokban alapvetően csak az évfolyamtársaitok, a tankörvezetőitek és a Hallgatói Képviselet tagjai vannak benne, így pontos és gyors választ kaphattok a kérdéseitekre. Továbbá itt fogunk megosztani minden olyan hírt, illetve eseményt, ami Titeket érint. Fontos, hogy a saját nevetekkel jelentkezzetek a csoportba, mivel ténylegesen ellenőrizzük, hogy kiket veszünk be. 
 • Figyeljétek a Tankörvezetőtök jelentkezését! Hamarosan megkeresnek titeket Tankörvezetőitek, akiknek az a feladata, hogy végigkalauzoljanak Titeket az első egyetemi éveteken. Ők bármikor rendelkezésetekre állnak, ha valamiben elakadnátok a tennivalóitok között, vagy csak szívesen beszélgetnétek egy tapasztaltabb műegyetemistával.
 • Gyertek gólyatáborba! Ha érdekel titeket a gólyatábor, akkor mindenképp csekkoljátok le a gólyatábor hivatalos eseményénél található infókat!

Tudjuk, soknak tűnhet ez a sok információ egyszerre, de ez mind nagyon fontos az egyetemi életetek megkezdéséhez!

gólya

 

Elkészült a 2019-es tankörbeosztás, amelyet itt tudtok megtekinteni.

Az alábbi táblázat pedig pár fontosabb információt tartalmaz a tankörötökről és a tankörvezetőitekről.

Tankör Tankörvezető Facebook csoport
E1 Gorosics Csenge Csenge https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019e1
E2 Kornreich Karolina Lina https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019e2
E3 Kovács Csongor Később https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019e3
G1 Békefi Balázs Béki https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019g1
G2 Csala Tas Tas https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019g2
G3 Csorba Róbert Csorbi https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019g3
G4 Dézsi Tamás László Dézsi https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019g4
G5 Eged Bence Tunya https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019g5
G6 Huszka Attila Huszka https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019g6
G7 Kakucska Kornél Kakukk https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019g7
G8 Keresztesi Balázs Oszi https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019g8
G9 Pati-Nagy Bence PéBé https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019g9
G10 Petrovszki Dániel Vinii https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019g10
G11 Szuhai Beáta Barbara Ken https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019g11
G12 Tráser Mihály Tra$h https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019g12
M1 Forray Balázs Bazsó https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019m1
M2 Göllei Máté Göli https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019m2
M3 Gulácsi Zsombor Lajos Lajcsy https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019m3
M4 Polgár Dávid Ákos Polgi https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019m4
M5 Sziklai Dávid Qui Gon https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019m5
M6 Szilvási Márton Szilva https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019m6
T1 Butter Kitti Kitti https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019t1
T2 Németh Zsófia Dzsófi https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019t2
T3 Szonda Zsuzsanna Nagyi https://www.facebook.com/groups/bmegpk2019t3

 

Szeretnél egy félévet szervezetten Németországban tanulni? Szeretnél egy családias közösség tagja lenni? Mechatronikai vagy gépészmérnöknek tanulsz? Legalább középfokú német nyelvtudással rendelkezel?

Ha igen, akkor Téged is vár a német képzés!

A képzés szórólapját itt tekintheted meg.

Részletesebb információk, és jelentkezés a kar honlapján.

A Gólyatanácsba való jelentkezést meghosszabbítottuk, a határidő 2018. szeptember 14. (péntek) 23:59.
A jelentkezéshez írj egy pár mondatos bemutatkozó e-mailt az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre. Az e-mail tárgya legyen: gólyatanács2018

Köszöntünk Titeket a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán!

Ezen az oldalon összeszedtük számotokra a legfontosabb információkat a tanévkezdéshez, kollégiumi férőhely igényléshez és az egyetemi életed elindításához.

Ha a kérdésedre nem találod meg a választ, keress minket valamelyik elérhetőségünkön!

A beiratkozásra minden félévben a regisztrációs héten van lehetőség, ekkor létesítesz hallgatói jogviszonyt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. A beiratkozás előtt szükséges azonban néhány teendőt elintézned:

 1. Adóazonosító jel, bankszámla:
  Az egyetemi tanulmányok megkezdéséhez fontos, hogy rendelkezz adóazonosító jellel, valamint bankszámlával. Adóazonosító jelet a lakhely szerinti NAV ügyfélszolgálatnál tudsz igényelni, bankszámlát pedig bármelyik banknál nyithatsz.
 2. Belépés a Neptun rendszerbe:
  A Neptun rendszerbe a felvételi határozatban szereplő Neptun kóddal tudsz belépni, a jelszó pedig „NeÉÉÉÉHHNN”, ahol a „Ne” után a születési dátumodat kell írni (pl.: Ne19990101, az 1999. január elsején született hallgató esetén). Az első belépésnél változtasd meg a jelszavadat, és jól jegyezd meg, hiszen az év során sokszor szükséges lesz a Neptun rendszert használnod. Ha a jelszót elfelejtetted, a KTH-ban igényelhetsz újat.
 3. Adatok ellenőrzése:
  A Neptun rendszerbe lépés után feltétlenül ellenőrizd az adataidat. A Saját adatok menüponton belül a Személyes adatokra kattintva tudod ezt megtenni. Fontos, hogy a hiányzó adatokat töltsd ki (pl.: TAJ szám, adóazonosító jel, bankszámlaszám, hivatalos email cím, igazolvány szám stb.) A rendszer ezeket az adatokat fogja a beiratkozási lapra generálni. (Előfordulhat, hogy az adatok a módosítás után csak rövid idő elteltével frissülnek).
 4. Bejelentkezés a félévre:
  A Neptunba belépve az Ügyintézés >> Beiratkozás >> Bejelentkezés felületen az adott félév kiválasztását követően a + (Lehetőségek) opción belül a Beiratkozást kiválasztva, majd a „Nyilatkozat - félév státuszáról” feliratú ablakban az aktív vagy passzív lehetőség megjelölése után a Nyilatkozom gombra kattintva tudsz bejelentkezni a félévre. A Neptun rendszerüzenetet küld a bejelentkezés sikerességéről.
 5. Beiratkozási lap nyomtatása:
  A bejelentkezést követően ki kell nyomtatnod két példányban, aláírnod és a beiratkozáson leadnod a beiratkozási lapot. A beiratkozáson lépésről lépésre segítik kitölteni a beiratkozási lap hiányzó részeit.
  A Neptunba belépve: Információ >> Általános nyomtatványok  >> Beiratkozási lap >>  a sor végén „+” jel >> Nyomtatás >> a megjelenő/letöltődő "pdf" nyomtatása
 6. Képzési szerződés nyomtatása (önköltséges hallgatók esetén):
  Ha önköltséges a finanszírozási státuszod, akkor a bejelentkezést követően ki kell nyomtatnod két példányban, aláírnod és a beiratkozáson leadnod a képzési szerződést. Ettől függetlenül az előző pontban említett Beiratkozási lap nyomtatása is szükséges.
  A Neptunba belépve: Információ >> Általános nyomtatványok „Képzési szerződés...” a sor végén „+” jel >> Nyomtatás

Az Egyetemre kerülve első féléves BSc hallgatóként Tanulmányi ösztöndíjban sajnos még nem részesülhetsz, azonban számos más ösztöndíjat megpályázhatsz:

 • Szakmai ösztöndíj
  A tanulmányaid befejeztéhez szükséges egy középfokú komplex nyelvvizsga. Ha a beirtkozást megelőző félévben sikeresen teljesítettél egy olyan nyelvvizsgát, ami már nem kritérium feltétel (tehát legalább második középfokú, vagy első felsőfokú), akkor pályázhatsz a Szakmai ösztöndíjra, ahol néhány ezer forintban részesülsz a sikeres nyelvvizsgáért.
 • Sportösztöndíj
  Karunkon a tanulmányi tevékenységek mellett minden félévben értékeljük a sporteredményeket is. Amennyiben a beiratkozást megelőző félévben bármilyen sporteseményen helyezést értél el, érdemes megpályáznod ezt az ösztöndíjat, hiszen a legkisebb sportversenyen elért eredményeket is díjazzuk.

A fent említett ösztöndíjakról bővebb információt, pontozási útmutatót és a korábbi félévek eredményeit az Ösztöndíjak menüpont alatt találsz.

Szociális alapú ösztöndíjakról a Szoc menüpont alatt találsz további információkat.

Először is a kollégiumi jelentkezés kapcsán lehet szükséges a pályázat leadására, mivel ennek szűkösebb a határideje, most erre térünk ki, de hamarosan jönnek a további információk.

Két rendszerben kell pályázatot leadnod, miután megkaptad a felvételről szóló hivatalos levelet, benne a Neptun kódoddal. A szoc.sc.bme.hu oldalon augusztus 10. 23:59-ig le kell adnod elektronikus formában a pályázatodat, hogy a gólyatáborig el tudjuk bírálni, mert a gólyatábor ideje alatt fognak kiderülni a végleges eredmények. (A kollégiumi jelentkezés kiírását a Kollégium menüpontban megtalálod). A pályázatra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint ha csak szociális támogatást igényelnél, kollégiumi elhelyezés nélkül. A szoc.sc.bme.hu oldalon a Letöltések menüpontban megtalálod a részletes leírást és a beszerzendő dokumentumok listáját. Ezeket már most érdemes elkezdeni beszerezni, hogy a feltöltési lehetőség indulásakor már legalább részben rendelkezésedre álljanak.

Ne felejtsd el, hogy ezen kívül a kefir.bme.hu oldalon is le kall adnod a jelentkezésed ahhoz, hogy érvényes legyen.

Határidőn túli jelentkezést nem tudunk elfogadni.

Az elektronikusan feltöltött dokumentumok alapján elbírálunk, hiányosságok esetén értesítünk és pontosítást kérhetünk. Amennyibe felvételt nyertél a kollégiumba, beköltözéskor hozd magaddal a pályázatodhoz minden szükséges papírt, mert akkor ezeket a papírokat be kell mutatnod személyesen, ez is része a pályázásnak! Amennyiben érvényes pályázatot adtál le, akkor ez szociális támogatás igényléséhez is felhasználható, további teendőd nincs (csak jelentkezéskor azt a lehetőséget is jelöld be). Ha netán mégsem részesülsz férőhelyben, akkor a pályázatok bemutatása szeptemberben történik, de a pontos időpontokról tájékoztatunk.

A kollégiumi felvételi eredmények a Gólyatáborban derülnek ki. Elsőévesként két féle módon tudsz kollégiumba kerülni: felvételi pont alapján illetve szociális pont alapján. Erről bővebben a Kollégium pont alatt olvashatsz. A Gépészmérnöki Karról alapvetően két kollégiumiba kerülhetsz. Függetlenül attól, hogy milyen alapon kerültél be, a felvételi pontszámod alapján történik a kollégium kiválasztása. Ezután a Gólyatáborban személyesen kerül sor a szobafoglalásra. Amennyiben nem veszel részt a Gólyatáborban, e-mailben is van lehetőséged szobát foglalni.

A regisztrációs hét folyamán sok ismeretterjesztő, ismerkedős és szórakoztató programmal is készülünk nektek, melyek végén minden tekintetben felkészültnek tudhatjátok magatokat az műegyetemista élet rejtelmeiből! Így tehát invitálunk benneteket, gyertek velünk:

Vasárnap (09.01.)


Kollégiumi beköltözésre!
A kollégiumokban elhelyezést kapott elsőéves hallgatóink beköltözését tankörvezetőik, a Hallgatói Képviselet (HK) és a Kari Rendezvény Bizottság (KRB) tagjai segítik.

Bekölözős Old's-ra!
A Kármán Tódor Kollégium alagsorában található (bárki által ingyenesen látogatható) gépész szórakozóhely ismét kinyitja kapuit az idei tanév első bulijára! Kihagyni bűn, részletek és akciók: https://www.facebook.com/events/2723946980949730/
Kihagyni semmiképpen sem érdemes!

Hétfőn (09.02.)


Campus bejárásra!
Tankörvezetőitek vezetésével megismerkedhettek a BME épületeivel, a fontosabb helyekkel, fogalmakkal, egyetemi termek megtalálásának trükkjeivel, és így tovább. Mindenképpen javasolt a részvétel!

Kedd (09.03.)
 
Beiratkozni!
Kedden délután 14-től van a beiratkozás, ez mindenkinek kötelező aki el szeretné kezdeni a képzését, de bármilyen probléma esetén keressetek minket bizalommal, igyekszünk segíteni!
 

Megismerni a budapesti éjszakai életet!
Kedden 18:00-tól kezdődően igyekszünk nektek szervezetten bemutatni, hova is érdemes ellátogatni esténként az egyetem környékén, tartsatok velünk!

Szerda (09.04.)


Tárgyat felvenni!
A félévkezdés beiratkozás utáni legfontosabb eseménye, melyre 12-től kerül sor, ahol megpróbáljuk megismertetni a NEPTUN tanulmányi rendszer működését és a tárgyfelvétel menetét. Ráadásul figyelünk rá, hogy igazán király órarended lehessen, együtt azokkal akiket már megismerhettél a tankörödben!

Figyelmeztetés! Erősen ajánlott eddig várni a tárgyfelvétel és a NEPTUN egyéb funkciói használatának elkezdésével, mivel alaposabb ismeretek nélkül akár komoly problémákat is könnyen okozhattok pár kattintással!

Gólyahajóra!
Szerettél volna egy 1000 fős hajóval átutazni a Duna összes budapesti hídja alatt a sötétben, és megcsodálni a kivilágított várost? Eközben még buliznál is egyet a barátaiddal, plusz 4 másik kar hallgatóival közösen hajnalig? Vár téged a BME Gólyahajó idén is.

Csütörtök (09.05.)


Városvetélkedőre!
Csütörtökön ebéd után bevesszük a várost! Mindenkit várunk egy délutáni ügyességi csapatjátékra több állomáson, elszórva a városban. Utánozhatatlan hangulat, felejthetetlen sztorik, remek ismerkedési lehetőség!

Nyitó Old's-ba!
Este ismét kinyílik a kerület legnépszerűbb szórakozóhelye a Kollégium aljában, a belépés bárkinek ingyenes egész este!

Péntek (09.06.)


Évnyitóra!
A kar hivatalos évnyitójára várunk szeretettel minden kedves elsőéves hallgatót!

 

Várunk mindannyiótokat szeretettel a regisztrációs héten!

GHK

További cikkeink...

                           

Naptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31