Hírek

Mi az az átsorolás?

Az átsorolás az a folyamat, amely során a képzés finanszírozási formája megváltozik. Állami ösztöndíjas képzésről önköltséges képzésre való váltást nevezzük átsorolásnak.

Az átsorolás feltételei

Az ITM (Innovációs és Technológiai Minisztérium) tájékoztatása alapján idén - két év kihagyása után -ismét lesz átsorolás. A felsőoktatási intézmény köteles önköltséges képzésre átsorolni azon állami ösztöndíjban részesülő hallgatókat, akik:

 1. nem teljesítik a tanulmányi alapú átsorolás feltételeit;
 2. kimerítik az egyéni vagy képzéshez kötött támogatási idejüket;
 3. saját kérésre kezdeményezik azt.

Tanulmányi alapú átsorolás

A kritériumokban történt változásokról a KTH oldalán olvashattok.

Amennyiben a hallgató az utolsó két aktív, hazai féléve alatt

 • nem szerzett legalább 30 kreditet, vagy
 • nem érte el a 2,75 súlyozott tanulmányi átlagot, 

úgy a hallgatót a Nemzeti felsőoktatási törvény alapján önköltséges képzésre kell átsorolni. A tanulmányi alapú átsorolás esetén csak a hazai félévek (tehát az Erasmus+ vagy más mobilitási programban eltöltött félévek nem) és csak az aktív félévek számítanak. A tanulmányi feltételeket a tavaszi félév végén ellenőrzik.

Az átsorolásról nem jelent felmentést, ha a hallgató

 • a szükséges tanulmányi átlagot csak megközelítette (csak a pontos érték fogadható el);
 • nem értesült az átsorolásról, vagy beteg volt.

Támogatási idő alapú átsorolás

Amennyiben a hallgató túllépte képzéshez tartozó támogatási időt vagy az egyéni támogatási időt, úgy a hallgatót a Nemzeti felsőoktatási törvény alapján önköltséges képzésre kell átsorolni.

 • Az egyéni támogatási idő az osztott (BSc, MSc) képzések esetén 12 félév.
 • A képzéshez kötött támogatási idő a képzési idő + 2 félévnek felel meg.
  • A gépészkari BSc képzéseknél ez 7+2 félév;
  • A gépészkari MSc képzésnél 4+2 félév.

Saját kérésre történő átsorolás

Amennyiben a hallgató saját kérésére a NEPTUN Ügyintézés/Kérvények menüpontban 012/B Átsorolási kérelem önköltséges pénzügyi státuszba kérelem leadásával kezdeményezi az átsorolást, úgy önköltséges képzésre kell átsorolni.

Az önköltséges forma

Az önköltséges forma költsége az alapdíjból és a kreditdíjból tevődik össze.

 • Az alapképzés alapdíja 145 000 Ft és kreditdíja 6 000 Ft/kredit.
 • A mesterképzés alapdíja 200 000 Ft és kreditdíja 10 000 Ft/kredit.

Az önköltség csökkentésénél csak a kreditdíj csökkenthető, aminek indoka lehet tanulmányi és szakmai eredmény, vagy szociális helyzet. Az önköltségcsökkentésről bővebb információ a GHK oldalán található: https://ghk.bme.hu/onkoltsegcsokkentes.

A visszasorolás menete

A visszasorolás minden esetben csak saját kérelemre indul el.

 • Feltételei: A szükséges kredit (30) megszerzése a két aktív, hazai félév alatt és minél jobb (de legalább 2,75) halmozott súlyozott tanulmányi átlag az utolsó két aktív, hazai félévben.
 • Férőhelyek száma: Annyi hallgató nyerhet visszasorolást, ahány hallgatót átsoroltak az adott tanévben. A rangsorolás tanulmányi átlag szerint történik.

Egyéb tudnivalók

A tanulmányi feltételeket mindig a tavaszi félév végén ellenőrzik. Az átsorolással nem csak az állami támogatás, de több ösztöndíj pályázásának lehetősége is megszűnik.

Bármilyen kérdés esetén forduljatok hozzánk bizalommal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

               kontur logo