A GHK a HÖK ASZ 18. § alapján Kari Hallgatói Szavazást hirdet a tanulmányi ösztöndíj osztási rendszer felülvizsgálatával kapcsolatban. A következő sorokban igyekszünk bemutatni a Szavazás során választható tanulmányi ösztöndíj osztási módszereket.
Az ösztöndíj osztási rendszerekben közös, hogy minden esetben törekedünk a következők betartására:

 • A tanulmányi ösztöndíjra jogosult hallgatók részesedési aránya, minden ösztöndíj osztási módszer esetében, szakonként megegyező legyen;
 • A felsőbbéves BSc, MSc, és MSc gólya hallgatók részesüljenek tanulmányi ösztöndíjban.

A felülvizsgálat célja

Célunk, hogy olyan tanulmányi ösztöndíj osztási rendszert alakíthassunk ki, ahol a részesedési arány változtatása nélkül tudjuk emelni a maximális tanulmányi ösztöndíjat.
A tanulmányi ösztöndíj keret esetében fontos kiemelni, hogy ez egy előre, a Nemzeti Felsőoktatási törvény által, az aktuális hallgatói létszám alapján meghatározott keret. Az alábbi javaslatokkal a rendelkezésre álló keret szétosztására kínálunk alternatív lehetőségeket, a keret egyik esetében sem több vagy kevesebb.

A maximális összeget meghatározó tényezők

 • Rendelkezésre álló keret
  Ezen saját hatáskörben módosítani nem tudunk, Nftv-ben szabályozott módon, a Magyar Államtól kapjuk meg ezt a fix, hallgatói létszámhoz kötött keretet.
 • Részesedési arány
  Értelemszerűen, ha kevesebb hallgató kapna tanulmányi ösztöndíjat, magasabb összegeket oszthatnánk ki. Azonban az alább vázolt osztásoknál a részesedési arányon a 2023/24/2-es félévhez képest nem módosítottunk.
 • Összegek eloszlása
  Ez azt jelenti, hogy adott tanulmányi ösztöndíj összegeket hány ember kap meg. Jelenleg maximális tanulmányi ösztöndíjban az ösztöndíjra jogosult hallgatók nagyságrendileg ~40%-a kap. (A grafikonokon ez jól látható). Ha ki egyenletesebbé tudjuk tenni ezt az eloszlást, azzal a maximális tanulmányi ösztöndíj is növekedni tud.

Fogalmak

Az ösztöndíj osztási lehetőségek jobb megértéséhez a következő fogalmakat szeretnénk tisztázni:

 • HHCS: homogén hallgatói csoport. A tanulmányi ösztöndíj osztása során ilyen csoportokra osztjuk fel a hallgatókat. Tehát mindenki csak a vele egy csoportban (HHCS) lévő társaival “versenyzik”. (TJSZ 23. §)
 • KKI: korrigált kreditindex (TJSZ 3. §)

Tanulmányi ösztöndíj osztási opciók

A - Szakonként, kreditenként, azonos maximális ösztöndíj
Főbb jellemzők

 1. HHCS kialakítása
  1. Bsc: szakok és felvett kreditek alapján. Tehát mindenki az azonos szakra járó, és azonos kreditszámmal rendelkező hallgatóval versenyez. Pl.: Energetika Bsc, 33 kredit egy HHCS
  2. Msc: csak felvett kreditek alapján
  3. Msc gólya: külön hhcs
 2. Osztási görbe: egyenes, ez azt jelenti, hogy a minimum és a maximum KKI között minden lépés, ugyanakkora ösztöndíj növekedéssel jár. Tehát ha 4,5-re 20 000 Ft jár, és 4,6-ra 21 000 Ft, akkor 4,7-re 22 000 Ft fog járni.
 3. Minimális ösztöndíj: 8500 Ft
 4. Elérhető maximális ösztöndíj: kb. 42 000 Ft (ez minden félévben a tanulmányi eredménytől és a rendelkezésre álló kerettől függően változhat)
  1. Maximális ösztöndíjat 5,00 tanulmányi átlagra kaphatsz

B - Szakonként, kreditenként, változó maximális ösztöndíj
Főbb jellemzők

 1. HHCS kialakítása
  1. Bsc: szakok és felvett kreditek alapján. Tehát mindenki az azonos szakra járó, és azonos kreditszámmal rendelkező hallgatóval versenyez. Pl.: Energetika Bsc, 33 kredit egy HHCS
  2. Msc: csak felvett kreditek alapján
  3. Msc gólya: külön hhcs
 2. Osztási görbe: egyenes, ez azt jelenti, hogy a minimum és a maximum KKI között minden lépés, ugyanakkora ösztöndíj növekedéssel jár. Tehát ha 4,5-re 20 000 Ft jár, és 4,6-ra 21 000 Ft, akkor 4,7-re 22 000 Ft fog járni.
 3. Minimális ösztöndíj: 8500 Ft
 4. Elérhető maximális ösztöndíj: kb. 32 000 Ft - 48 000 Ft (ez minden félévben a tanulmányi eredménytől és a rendelkezésre álló kerettől függően változhat)
  1. A maximális ösztöndíj összege HHCS-ként, a felvett kreditek alapján változik, előnyben részesítve a mintatanterv szerinti előrehaladást (30 +/- 3 kredit/félév)
  2. Maximális ösztöndíjat 5,00 tanulmányi átlagra kaphats

C - Szakonként, eloszlásfüggvény alapján
Főbb jellemzők

 1. HHCS kialakítása
  1. Bsc: szakok alapján
  2. Msc: szakok alapján
  3. Msc gólya: külön HHCS
 2. Osztási görbe: eloszlás függvény, a meredeksége változó, a KKI értékek közötti lépések nem mindig jelentenek ugyanakkora lépéseket az ösztöndíj összegekben. Tehát lehet olyan, hogy ha 4,5-re 20 000 Ft jár, 4,6-ra 21 000 Ft, de 4,7-re 25 000 Ft fog járni.
 3. Minimális ösztöndíj: 8500 Ft
 4. Elérhető maximális ösztöndíj: kb. 39 000 Ft (ez minden félévben a tanulmányi eredménytől és a rendelkezésre álló kerettől függően változhat)
  1. Maximális ösztöndíjat akkor kaphatsz, ha benne vagy a legjobban teljesítő hallgatók között. Ez félévről félévre tanulmányi eredmény alapján változhat.

D - Szakonként, lineáris függvény alapján
Főbb jellemzők

 1. HHCS kialakítása
  1. Bsc: szakok alapján
  2. Msc: szakok alapján
  3. Msc gólya: külön HHCS
 2. Osztási görbe: egyenes, ez azt jelenti, hogy a minimum és a maximum KKI között minden lépés, ugyanakkora ösztöndíj növekedéssel jár. Tehát ha 4,5-re 20 000 Ft jár, és 4,6-ra 21 000 Ft, akkor 4,7-re 22 000 Ft fog járni.
 3. Minimális ösztöndíj: 8500 Ft
 4. Elérhető maximális ösztöndíj: kb. 32 000 Ft (ez minden félévben a tanulmányi eredménytől és a rendelkezésre álló kerettől függően változhat)
  1. Maximális ösztöndíjat 5,00 KKI-ra és a felett kaphatsz

Grafikonok

KKI - ösztöndíj összege

hallgatók száma - ösztöndíj összege

2023 24 2 tanulmanyi osztondij grafikonok 01

A Gépészkari Hallgatói Képviselet a HÖK ASZ 18.§ (6). pontja alapján Kari Hallgató Szavazást hirdet meg a Tanulmányi ösztöndíj osztási rendszer fejlesztésével kapcsolatban.

Szavazási bizottság

A Kari Hallgatói Szavazás lebonyolítását a Szavazási Bizottság végzi. A szavazással kapcsolatos észrevételekkel, kérdésekkel keresd a Szavazati Bizottságot és elnökét! A Szavazási Bizottság irodája: Egyetemi Hallgatói Képviselet 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. K épület I. 61.

A bizottság tagjai:

Elnök:
Szász Zsolt (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

A GPK dékánja által delegált oktató: 
Dr. Szabó Tibor (Dékáni Hivatal vezetője)

EHK delegált:
Zöllner Lili (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

A GHK által felkért további tagok:
Agócs Norbert
Allacher Anna
Babai András
Beyer-Dóczy András
Bugyi Dániel
Facskó Vince
Fülöp Gergely János
Horváth Mátyás
Kelle Gergő
Kesjár Andor
Láng Dorottya
Lévai Imre
Madarász Tamás
Mihály Csilla
Németh Botond
Nemoda Milán
Nyilas Zoltán
Odus Máté
Papp Bercel
Peti Viola
Sándor Alexandra
Szász Zsolt
Szrogh Nóra
Tóth Dániel Csaba
Tóth Zoltán


Választói névjegyzék

A névjegyzék megtekintésére előzetesen egyeztetett időpontban a Szavazási Bizottság vezetőjénél van lehetőséged. Időpontot egyeztetni a fent megadott e-mail címen van lehetőséged. A hatályos BME HÖK Alapszabály szerint, az Egyetem tanulmányi rendszerének adatai alapján jelenleg gépészkari jogviszonnyal rendelkező hallgatók jogosultak a Szavazáson részt venni. Kérlek, hogy ellenőrizd Te is, benne vagy-e a névjegyzékben, ugyanis a hatályos BME HÖK Alapszabály szerint a Szavazást megelőző második napig lehet kifogást benyújtani a Szavazási Bizottság elnökéhez a névjegyzékbe vétellel kapcsolatban!


Fórum

A Gépészkari Hallgatói Képviselet a Hallgatói Önkormányzat Alapszabály 19. § szerinti Kari Hallgatói Fórumot hív össze, amelyre szeretettel várunk Titeket.

Időpontja: 2024. május 30. (csütörtök) 18:00

Helyszíne: K épület 51. terem (Aud.max.)

A Fórum célja, hogy tájékoztatást adjunk a a Tanulmányi ösztöndíjjal kapcsolatos hallgatói szavazás választási lehetőségeiről, és elősegítsük a tudatos részvételt a Hallgatói Szavazáson. A Fórum során bemutatjuk, hogy milyen tényezők okozzák a jelenlegi osztási rendszer egyenlőtlenségét, a lehetséges fejlesztési opciókat, vázoljuk az egyes opciók előnyeit, hátrányait. A GHK honlapján a következő napokban részletes leírást olvashattok majd a szavazási opciókról.

A fórum napirendje:

 1. Tájékoztatás a Tanulmányi ösztöndíjjal kapcsolatos hallgatói szavazás választási lehetőségeiről
 2. Hallgatói kérdések
 3. Egyebek

 

2024. május 30. (csütörtök) 18:00 AudMax

Fórum jegyzőkönyve


Szavazási időpontok és helyszínek

Szavazás: május 31. – június 6.

2024.05.31. 9:00-tól 2024.06.06. 21:00-ig elektronikus formában a NEPTUN rendszerben történik

 

Üdvözlettel:

Gépészkari Hallgatói Képviselet

 

A GHK a 2024-ben megrendezett HK ZH tudásfelmérőn az eredmények összesítése alapján 72.63%-os teljesítményt nyújtott és így I. helyezést ért el. 

Az egyéni eredmények:

 • Általános (kezdő): Láng Dorottya (I. helyezés), Tóth Zoltán (II. helyezés)
 • Általános (haladó): Agócs Norbert (I. helyezés), Kelle Gergő (III. helyezés)
 • Vezetői terület: Agócs Norbert (I. helyezés)
 • Oktatási terület (alap): Kesjár Andor (I. helyezés)
 • Oktatási terület (referensi): Kelle Gergő (I. helyezés)
 • Pályázat terület (alap): Babai András (III. helyezés)
 • Pályázati terület (referensi): Szász Zsolt (III. helyezés)
 • Szociális terület (alap): Tóth Zoltán (II. helyezés)
 • Szociális terület (referensi): Láng Dorottya (I. helyezés)
 • Kollégiumi terület (alap): Sándor Alexandra (III. helyezés)
 • Gazdasági terület (alap): Horváth Mátyás (II. helyezés)
 • Gazdasági terület (referens): Odus Máté (I. helyezés)

Gazdasági Bizottság
Odus Máté, Agócs Norbert

Kari Kreditátviteli Bizottság
Kelle Gergő

Oktatási Bizottság
Agócs Norbert, Kelle Gergő

Kari Tanulmányi Bizottság
Allacher Anna, Kelle Gergő, Papp Bercel
Póttagok:
Agócs Norbert, Nemoda Milán, Peti Viola

Kari Tudományos Diákköri Bizottság
Agócs Norbert, Nyilas Zoltán

Doktori Tanulmányi Bizottság
Takács Donát (PhD)

Tudományos Bizottság
Kelle Gergő, Takács Donát (PhD)

Szakmai Habilitációs Bizottság és Doktori Tanács
Takács Donát (PhD)

Pattantyús-Ábrahám Géza Gépészeti Tudományok Doktori Iskola Tanácsa
Takács Donát (PhD)

Kari Fegyelmi Bizottság
Agócs Norbert, Lévai Imre

Kari Informatikai Bizottság
Beyer-Dóczy András, Peti Viola

Szakfelelősök, Szakbizottságok

Energetikai Szakfelelős:Lévai Imre
Energetikai Mérnökképzés Szakbizottsági tagok: Lévai Imre, Babai András, Tóth Zoltán

Ipari termék és formatervező Szakfelelős:Láng Dorottya
Terméktervező Mérnökképzés Szakbizottsági tagok:  Láng Dorottya, Allacher Anna, Beyer-Dóczy András

Mechatronika Szakfelelős:Kesjár Andor
Mechatronika Mérnökképzés Szakbizottsági tagok: Kesjár Andor, Agócs Norbert, Papp Bercel

Gépész Szakfelelős:Kelle Gergő
Gépészmérnök Képzés Szakbizottsági tagok:  Kelle Gergő, Nemoda Milán, Odus Máté

Épületgépészeti és gépészeti eljárástechnika Szakfelelős:Kelle Gergő

Gépészeti modellezés Szakfelelős:Kelle Gergő

Kari Tanács Tagjai

Agócs Norbert
Kelle Gergő
Láng Dorottya
Lévai Imre
Nemoda Milán
Nyilas Zoltán
Tóth Dániel Csaba
Takács Donát (PhD)

Tanszéki Kapcsolattartók
A GHK tanszéki kapcsolattartói minden tanszék esetében a Kari Tanulmányi Bizottság három hallgató tagja, név szerint:
Allacher Anna
Kelle Gergő
Papp Bercel

               kontur logo

Támogatóink

 

 

image012

 

 

KB Logo left RGB 1056x150

 

Motherson Logo hori CMYK JPG

  

claas

 

KWB brossura logok 1

 

atlas copcologo

Partnereink


mugep logo uj

Kölcsönzés

sportszer

tarsas

sutes fozes

konyvtar

Elérhetőségeink

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Gépészkari Hallgatói Képviselet

Cím:
1111 Budapest, Irinyi József utca 1-17.

Telefon (hétköznap 16:00 - 20:00):
Általános ügyek:
+36 30 / 759 4147

Szociális, kollégiumi ügyek:
+36 20 / 224 - 4139

Ügyelet

Szorgalmi időszakban

Hétfő

18:00-19:00

Kedd

18:00-19:00

Szerda

18:00-19:00

Csütörtök

16:00-17:00

Vizsgaidőszakban

Hétfő

18:00-19:00

Kedd

17:00-18:00

Szerda

18:00-19:00

Csütörtök

16:00-17:00

Kapcsolat

Általános ügyek
info@ghk.bme.hu

Tanulmányi ügyek
tanulmanyi@ghk.bme.hu

Kollégiumi ügyek
kollegium@ghk.bme.hu

Szociális ügyek
szoc@ghk.bme.hu

Ösztöndíjakkal kapcsolatos ügyek
osztondij@ghk.bme.hu

Nemzetközi ügyek
international@ghk.bme.hu