A légkör egyensúlya és stabilitása címmel tart Dr. Kristóf Gergely egyetemi docens nyilvános előadást, melyre a szakterület egyetemi hallgatóit is meginvitálták.

Az előadás az Áramlástan tantárgy keretében kerül megszervezésre 2023. október 18-án (szerdán) 9:00 órakor
Helyszín: K épület KM34 előadóterem.

A hivatalos meghívó az alábbi linken elérhető:

Meghívó

A nyári szünetre való tekintettel, a GHK ügyeleti időpontok is szünetelnek. A tematikus email címeinken továbbra is elérhettek minket, melyek az alábbiak:

 Tanulmányi ügyek  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 Kollégiumi ügyek  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 Ösztöndíjakkal kapcsolatos ügyek  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 Szociális ügyek  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 Nemzetközi ügyek  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 Egyéb ügyek  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A nyári szünetre való tekintettel, a GHK ügyeleti időpontok is szünetelnek. A tematikus email címeinken továbbra is elérhettek minket, melyek az alábbiak:

  • Tanulmányi ügyek:
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  • Kollégiumi ügyek:
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  • Ösztöndíjakkal kapcsolatos ügyek:
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  • Szociális ügyek:
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  • Egyéb ügyek:
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Mi az az átsorolás?

Az átsorolás az a folyamat, amely során a képzés finanszírozási formája megváltozik. Állami ösztöndíjas képzésről önköltséges képzésre való váltást nevezzük átsorolásnak.

Az átsorolás feltételei

Az ITM (Innovációs és Technológiai Minisztérium) tájékoztatása alapján idén - két év kihagyása után -ismét lesz átsorolás. A felsőoktatási intézmény köteles önköltséges képzésre átsorolni azon állami ösztöndíjban részesülő hallgatókat, akik:

  1. nem teljesítik a tanulmányi alapú átsorolás feltételeit;
  2. kimerítik az egyéni vagy képzéshez kötött támogatási idejüket;
  3. saját kérésre kezdeményezik azt.

Tanulmányi alapú átsorolás

A kritériumokban történt változásokról a KTH oldalán olvashattok.

Amennyiben a hallgató az utolsó két aktív, hazai féléve alatt

  • nem szerzett legalább 30 kreditet, vagy
  • nem érte el a 2,75 súlyozott tanulmányi átlagot, 

úgy a hallgatót a Nemzeti felsőoktatási törvény alapján önköltséges képzésre kell átsorolni. A tanulmányi alapú átsorolás esetén csak a hazai félévek (tehát az Erasmus+ vagy más mobilitási programban eltöltött félévek nem) és csak az aktív félévek számítanak. A tanulmányi feltételeket a tavaszi félév végén ellenőrzik.

Az átsorolásról nem jelent felmentést, ha a hallgató

  • a szükséges tanulmányi átlagot csak megközelítette (csak a pontos érték fogadható el);
  • nem értesült az átsorolásról, vagy beteg volt.

Támogatási idő alapú átsorolás

Amennyiben a hallgató túllépte képzéshez tartozó támogatási időt vagy az egyéni támogatási időt, úgy a hallgatót a Nemzeti felsőoktatási törvény alapján önköltséges képzésre kell átsorolni.

  • Az egyéni támogatási idő az osztott (BSc, MSc) képzések esetén 12 félév.
  • A képzéshez kötött támogatási idő a képzési idő + 2 félévnek felel meg.
    • A gépészkari BSc képzéseknél ez 7+2 félév;
    • A gépészkari MSc képzésnél 4+2 félév.

Saját kérésre történő átsorolás

Amennyiben a hallgató saját kérésére a NEPTUN Ügyintézés/Kérvények menüpontban 012/B Átsorolási kérelem önköltséges pénzügyi státuszba kérelem leadásával kezdeményezi az átsorolást, úgy önköltséges képzésre kell átsorolni.

Az önköltséges forma

Az önköltséges forma költsége az alapdíjból és a kreditdíjból tevődik össze.

  • Az alapképzés alapdíja 145 000 Ft és kreditdíja 6 000 Ft/kredit.
  • A mesterképzés alapdíja 200 000 Ft és kreditdíja 10 000 Ft/kredit.

Az önköltség csökkentésénél csak a kreditdíj csökkenthető, aminek indoka lehet tanulmányi és szakmai eredmény, vagy szociális helyzet. Az önköltségcsökkentésről bővebb információ a GHK oldalán található: https://ghk.bme.hu/onkoltsegcsokkentes.

A visszasorolás menete

A visszasorolás minden esetben csak saját kérelemre indul el.

  • Feltételei: A szükséges kredit (30) megszerzése a két aktív, hazai félév alatt és minél jobb (de legalább 2,75) halmozott súlyozott tanulmányi átlag az utolsó két aktív, hazai félévben.
  • Férőhelyek száma: Annyi hallgató nyerhet visszasorolást, ahány hallgatót átsoroltak az adott tanévben. A rangsorolás tanulmányi átlag szerint történik.

Egyéb tudnivalók

A tanulmányi feltételeket mindig a tavaszi félév végén ellenőrzik. Az átsorolással nem csak az állami támogatás, de több ösztöndíj pályázásának lehetősége is megszűnik.

Bármilyen kérdés esetén forduljatok hozzánk bizalommal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Dr. Bereczky Ákos egyetemi docens „Belsőégésű motorok valós körfolyamatai” című nyilvános habilitációs előadására, a Hőenergetikai gépek E nevű tantárgy keretében 2022. március 2.-án (szerdán) 10:15 órakor kerül sor a BME MG épület MGFEA előadóteremben.

Meghívó

Dr. Hős Csaba egyetemi docens „A Bernoulli-egyenlet és alkalmazásai” című nyilvános habilitációs előadására, a Gépészmérnöki alapismeretek című tantárgy keretében 2021. október 14.-én (csütörtök) 9:15 órakor kerül sor a BME K épület Aud.Max. (KF51) előadóteremben.

Meghívó

Kedves Hallgatók!

A félévkezdéssel idén merőben több bizonytalanság és kérdés járt, mint az eddig megszokott években, ez a képviselethez beérkezett e-mailek mennyiségéből is jól látszik. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy egy minőségi választ kapjon minden beérkező kérdésetek azonban ez jelenleg a leterheltség révén a megszokottnál több időt vesz idénybe.
Ezúton szeretnék elnézéseteket és egyben türelmeteket kérni minden megválaszolatlanul álló levélért.

Köszönjük a megértéseteket!

Napjainkban a felületi tulajdonságok vizsgálatának egyik fő célja a csúcsteljesítményű anyagok kifejlesztése. A gyártásban alkalmazott minőségellenőrzési eljárásokban és a kutatási munka során egyaránt számos paraméter pontos elemzésére van szükség. Ennek a kihívásnak való megfelelésben segít az Anton Paar rendezvényével, amelyen nem csak elméleti előadáson vehettek részt, de ki is próbálhatjátok a műszereket.
A rendezvényen a következő műszerek lesznek megtekinthetőek és kipróbálhatóak:

  • Atomerő-mikroszkóp
  • Elektrokinetikus elemző
  • Raométer
  • Karcvizsgáló
  • Nanobehatolás-vizsgáló
  • Tribométer
  • Bevonatvastagság-mérő

A rendezvény regisztrációhoz kötött. További információk és a regisztráció az Anton Paar honlapján érhetőek el.

Idén is elérkeztünk a Hallgatói Képviselet Tisztújításához. Az önkormányzatiságból következik, hogy minden, a Gépészmérnöki Karra beiratkozott hallgató választó és választható. Fontos, hogy a megfelelő emberek képviseljék a Hallgatói Önkormányzatot a következő évben is, ezért fontold meg indulásod.

Online jelentkezési határidő: 2019. szeptember 12. (csütörtök) 23:59:59

Jelentkezési lap leadási határideje:  2019. szeptember 13. (péntek) 14:00

(A határidőn túl beérkező, vagy hiányos jelentkezés érvénytelen!)

Ízelítőül, hogy mivel foglalkozhatsz HK-sként:

Kollégiumi ügyek intézése, legyen szó a felvételi eljárás lebonyolításáról, a fegyelmi eljárásokon való részvételtől, az Üzemeltetővel való kapcsolattartáson keresztül minden olyan ügyről, ami a Kollégisták mindennapjait érinti.

A Szociális illetve Ösztöndíj Bizottságaink foglalkoznak a hallgatói normatíva minél igazságosabb, motiválóbb elosztásával. Az Ösztöndíj Bizottság felel az összes teljesítményalapú ösztöndíjért, úgy, mint Tanulmányi, Kari BME, Szakmai, Sport, Közösségi, Közéleti ösztöndíj. Ha szeretnél részt venni a kiírások, pontrendszerek, elosztási elvek készítésében, akkor itt a helyed. A rendszeres szociális ösztöndíjakra félévente beérkező több mint 300 pályázat elbírálása a Szociális Bizottság feladata, ezen kívül részt veszünk a pontrendszer kialakításában, folyamatos fejlesztésében.

Tanulmányi és Oktatási Bizottságunk feladata kevésbé látványos, de annál inkább érezhető. A Bizottság segít összeállítani a Kar zh naptárát, vizsganaptárát. Akik ebben a bizottságban dolgoznak, azok folyamatos kapcsolatban állnak az oktatókkal, és arra törekednek, hogy minél egyenletesebben oszoljon el a terhelés a félév során. Ezen kívül a hallgatói kérvények elbírálásában is részt veszünk, ebből kifolyólag tanácsot tudunk adni nektek ügyes-bajos problémáitokban. A bizottság részt vesz a különböző képzéseink felülvizsgálatában, és a beérkező információk feldolgozásában, ezek alapján az új tantervek kidolgozásában is.

Ha valami pezsgőbb dologra vágysz, akkor megtalálhatod a helyed rendezvényesként, hiszen a Kar hagyományait őrző eseményeket is mi szervezzük. Ilyen a Kollégista avató, Gólyabál, Gyűrűavató, Harmadoló Est, vagy akár a Kulturális hét. Mindezen rendezvények, és kollégiumi öntevékeny körök, szakosztályok és a Hallgatói Képviselet gazdasági felügyeletét a gazdaságisaink látják el.

Ha kedvet kaptál valamelyik területhez, akkor gyere és jelentkezz HK-snak!

A jelentkezés/jelölés menete:

Az alábbi jelölő lap kitöltése és leadása.

Jelölő lap

A leadás helyszíne: BME K. épület 1. emelet 61. EHK iroda

Leadás lehetséges időpontja: H-P 10-14 óra

A jelentkezést/jelölést szükséges elektronikusan is leadni!

Küldj e-mailt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre a jelentkezési időszakban. A határidőn túl beérkező jelentkezés érvénytelen!

Az e-mail tárgya ez legyen: „HK jelentkezés 2019”.

Az e-mailnek a következőket kell tartalmaznia (a szöveges anyagokat .docx formátumban):

- jelentkező neve

- igazolványkép (legalább 300 x 400 pixeles, álló formátumú, .jpg vagy .jpeg kiterjesztésű, word fájltól külön csatolva)

- jelentkező telefonszáma

- jelentkező e-mail címe

- jelentkező szakja

- jelentkező beiratkozásának éve

- jelentkező összes megszerzett kreditpontjainak száma

- jelentkező megszerzett kreditpont/aktív félév hányadosa

- rövid (maximum 60 szó) bemutatkozás, arról, hogy mit kell tudni rólad (ez fog kikerülni a fórumon a PowerPoint prezentációba és ez kerül felolvasásra)

- hosszabb (minimum 270, maximum 300 szó) bemutatkozás a jövőbeli HK-s terveidről, az eddigi munkásságodról (ez fog megjelenni a KÁTÉ választási különszámában)

Dr. Szekrényes András egyetemi docens „A Kirchhoff-féle lemezelmélet alapegyenletei” című nyilvános habilitációs előadására a Végeselem módszer alapjai című tantárgy keretében 2019. szeptember 26. (csütörtök) 10:15 órakor kerül sor a KF83 előadóteremben.
Meghívó

További cikkeink...

               kontur logo